Combineer een goede auteur met fijne muziek – in mijn optiek – en het boekje With the Beatles van Haruki Murakami rolt de drukkerij uit. Kan dit biografische boekje mij bekoren? Je leest het vandaag in deze recensie.

With the Beatles, vernoemd naar een plaat van The Beatles (hij vernoemd zijn boeken graag naar Beatles-gerelateerde muziek), gaat over de auteur zelf, Murakami. Hij schrijft over zijn late jeugd, in de jaren ’60 van de vorige eeuw. Een tijd waarin de muziek van The Beatles overal te horen was, ook in Japan. Hij denkt terug aan twee liefdes van toen. 

Overpeinzingen 

De verhalen van Murakami boeien me eigenlijk altijd. Het maakt niet uit of ze 500 of 50 pagina’s beslaan. Ook dit boekje weet me weer te verrassen. De schrijfstijl van Murakami zuigt je mee in zijn overpeinzingen, zijn herinneringen. De verteller gaat terug naar zijn jeugd waar The Fab Four een prominente plek innamen. Niet omdat hij zelf zo’n fan was van de muziek, maar The Beatles waren het equivalent van de 60’s. Murakami neemt je mee naar de tijd dat hij wat had met zijn allereerste vriendinnetje. 

Weemoed

Weemoed overheerst in dit boekje. Dat begint al bij het omslag: op een rode, retro stoel staat een eveneens retro radio. Het kleurgebruik – het boekje staat vol met prachtige illustraties – roept ook al de sixties op. En dan blikt Murakami terug op die eerste liefde. Het verliefde, nostalgische gevoel wordt meteen opgeroepen, maar al snel slaat dat gevoel om in heimwee. De herinneringen die je in je jeugd hebt gemaakt, blijken jaren later ongrijpbaar. Er zijn maar weinig dingen die je zintuigen zo kunnen prikkelend dat je weer even wordt teruggevoerd naar die ‘goeie ouwe tijd’. Gelukkig is daar nog steeds de plaat With the Beatles. 

Voor de fans 

Dit boekje is vooral voor de fans van Murakami. Heb je niks met zijn schrijfstijl en wilde je De Opwindvogelkronieken liever in de open haard gooien? Laat dit boekje dan alstublieft links liggen. Ben je zoals ik wel fan? Dan is dit een leuke aanvulling op je collectie. De illustraties geven dit boekje hetgeen ze nodig heeft. 

With the Beatles van Haruki Murakami krijgt 4 sterren. 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Fill out this field
Fill out this field
Geef een geldig e-mailadres op.
Je moet de voorwaarden accepteren voordat je het bericht kunt verzenden.

Menu