Soms kom je een boek tegen dat meteen in het oog springt. Dat was ook het geval bij De jongen, de mol, de vos en het paard. Mijn handen al vaker het boek in winkels opgepakt, maar nog nooit mee naar huis genomen. Tot nu. Is dit boek het waard? Je leest het hier. 

De Britse Charlie Mackesy is, hoe kan het ook anders eenmaal je het boek hebt opgeslagen, cartoonist en illustrator. Vorig jaar kwam zijn boek uit in het Engels, sinds 2020 is het boek ook verkrijgbaar in het Nederlands, vertaal door Arthur Japin. 

De jongen, de mol, de vos en het paard is moeilijk te omschrijven. Het is geen gewoon kinderboek, maar ook geen gewoon prentenboek. Om dit boek ietwat te kunnen ontleden, begin ik lekker oppervlakkig: bij het uiterlijk. De Nederlandse uitgave is werkelijk waar prachtig. Een mooie stevige hardcover met een mooie blauwe band om de rug. De letters om het omslag zijn subtiel voorzien van koperfolie wat het meteen een luxueuze uitstraling geeft. Sla je het boek open, dan voel je de kwaliteit van het papier meteen. Door de dikte van het papier lijkt het net alsof Mackesy speciaal voor jou de tekeningen in het boek heeft gezet.  

Filosofische boodschap

Dit boek kun je openslaan en lezen. Je hoeft het niet per se van begin tot eind te lezen. Elke pagina in dit boek heeft een eigen, filosofische boodschap. Toch heeft het boek wel een begin en eind met een rode draad. Deze is alleen niet van belang wanneer je het boek op een willekeurige bladzijde openslaat. 

Een van onze grootste vrijheden is hoe we reageren op dingen.

Al die boodschappen geven troost, liefde of bieden gewoon een beetje houvast. Geen wonder dat het boek op dit moment zo goed verkoopt. Dit boek is écht een ideaal cadeautje. Voor jezelf of voor een ander. 

Prachtige illustraties 

Bij elke boodschap staat een prachtige illustratie. Deze kleine tekeningentjes lijken in een mum van tijd te zijn gemaakt, maar dat doet niet onder aan de schoonheid. Hier alvast een tip: maak hier kaarten van! Ik zal namelijk meteen een setje kopen en ze opsturen aan iedereen die wel een schouder kan gebruiken. 

De jongen, de mol, de vos en het paard leest als een liefdevolle droom. Naderhand stop je ‘m niet terug in je kast, maar laat je het boek liggen op je nachtkastje of de salontafel. Zo kun, als je warme woorden zoekt, het boek openen en je hart eventjes laten verwarmen. Ik ben fan van dit boek en inmiddels heb ik De jongen, de mol, de vos en het paard ook al uitgeleend (c.q. onder andermans neus gedrukt), omdat ik vind dat je dit boek moet hebben. 

De jongen, de mol, de vos en het paard van Charlie Mackesy krijgt 5 sterren. 

Specificaties:

Auteur: Charlie Mackesy
Uitgeverij: KokBoekencentrum Jeugd
Uitvoering: Hardcover
Aantal pagina’s: 128 pagina’s
Prijs: €20,00

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Fill out this field
Fill out this field
Geef een geldig e-mailadres op.
Je moet de voorwaarden accepteren voordat je het bericht kunt verzenden.

Menu