A Natural History of Dragons door Marie Brennan kwam heel onverwacht op mijn pad. Als amateur natuurgeschiedkundige was ik online op zoek naar een nieuw boek in dit domein en kwam ik plots deze titel tegen. Daar ik ook een liefhebber ben van alles wat met fabeldieren te maken heeft was ik natuurlijk meteen geïntrigeerd. En al helemaal toen ik de mooie anatomische tekening van een draak op de cover zag. Petje af voor de kunstenaar: ik droom er al heel mijn leven van om zo’n illustratie op papier te zetten. Ik was een beetje teleurgesteld dat het een fictie novel was die zich voor doet als non-fictie autobiografie en geen… fictie wetenschappelijk werk, als je begrijpt wat ik bedoel. Maar desalniettemin verscheen het boek al snel in mijn winkelmandje.

Austen, Newt Scamander & Agatha Christie

A Natural History of Dragons is de fictieve autobiografie van Lady Trent, een befaamd drakenkenner. De stijl van het boek wekt duidelijk het idee van de Victoriaanse zedenroman opnieuw tot leven. Het verhaal wordt verteld vanuit het perspectief van een jonge dame van goede komaf en zij is natuurlijk gebonden door de strikte etiquette en sociale regels van de toenmalige samenleving. Als je Bridgerton gezien hebt op Netflix of eender welk boek van Jane Austen hebt gelezen dan weet je waar ik het over heb.

Beste lezer, het is misschien ongepast voor een jongedame om toe te geven, maar ik heb hem gekust.

Zo van die dingen. Het is best interessant om deze stijl te lezen in combinatie met een fantasiewereld, dat ben ik nog nooit eerder tegengekomen. Hoewel de setting van het boek duidelijk geïnspireerd is op het Victoriaanse Engeland, speelt het verhaal zich af in een wereld met verzonnen landen, geloven, culturen etc. Oh ja, ik zou de draken nog vergeten. Lady Trent, of Isabella zoals ze in dit eerste boek nog heet, is altijd anders dan de andere jongedames geweest. Ze is niet zozeer geïnteresseerd in het vinden van een rijke man, neen, voor haar moet een man vooral een grote bibliotheek hebben en haar de vrijheid gunnen om haar interesse in de natuur te voeden. Al van kleins af aan is Isabella gepassioneerd door draken, maar het is pas wanneer ze haar toekomstige echtgenoot leert kennen dat ze hier ook werkelijk mee aan de slag kan. In het geheim natuurlijk, want kleine draken op sterk water zetten is natuurlijk geen gepast tijdverdrijf voor een fatsoenlijke echtgenote. 

Vlot en meeslepend

De schrijfstijl van dit boek is zeer vlot en meeslepend. Het is super interessant om te zien hoe een fantasiewereld die net een spiegel lijkt van de onze zo vloeiend uit de pen van Marie Brennan stroomt. In het begin doet het boek vooral aan als nieuwe versie van Pride & Prejudice waarin je elk moment verwacht om Newt Scamander in tegen te komen (als je hem niet kent, kijk dringend Fantastic Beasts and where to find them…prachtige fabeldieren…en hoofdrolspeler ;)). Dankzij connecties van haar man kan Isabella mee op expeditie om draken te bestuderen, de eerste stap naar haar latere faam als drakoloog. Vanaf dat moment wordt het verhaal sneller en avontuurlijker, maar verloor het mij tegelijkertijd ook een beetje. Hoewel er plots duidelijk meer gebeurd wordt het qua genre ook nog eens een reisverslag en daarna een whodunnit à la Agatha Christie. Vermakelijk, dat zeker, maar vier genres door elkaar voelt een beetje gemaakt naar het einde toe. 

Ik zou dit boek zeker aanraden voor mensen die houden van zowel de Engelse klassiekers als van een goede portie magie. Ik heb niet onmiddellijk de drang om het volgende deel hier vlak na te lezen, dus dat vind ik zelf een minpuntje. De covers van de volgende delen in de serie zijn echter even adembenemend, dus ik ga er nooit aan kunnen weerstaan op lange termijn.

A Natural History of Dragons van Marie Brennan krijgt vier uit vijf sterren!

Specificaties:

Auteur: Marie Brennan
Uitgeverij: Titan Books
Uitvoering: Paperback
Aantal pagina’s: 351 pagina’s
Prijs: €11,95   

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Fill out this field
Fill out this field
Geef een geldig e-mailadres op.
Je moet de voorwaarden accepteren voordat je het bericht kunt verzenden.

Menu