Het weekend doorbrengen met een boek klinkt je misschien wel als muziek in de oren, maar een verhaal zit ook in een leuk bordspel. Een van de leukste activiteiten om met één of meerdere mensen te doen, is wat mij betreft het spelen van spelletjes. Een zaterdagavond doorbrengen aan de keukentafel met vrienden of familie vind ik eigenlijk het leukst om op koude winteravonden te doen. Nu het land ook nog eens zo goed als op slot zit, is dat toch leuk tijdverdrijf. Vandaag neem ik je dan ook mee in mijn favoriete spelletjes van de afgelopen tijd. 

1. Carcassonne

Carcassonne, uitgegeven door 999Games

Er zijn al vele potjes van gespeeld bij ons: Carcassonne. Een echte favoriet hier bij mij en mijn vrienden en familie. Dit spel kent tactiek en geluk en dat zijn voor mij belangrijke elementen bij een bordspel. Carcassonne is een bordspel en een zogenoemde designer game: je bouwt namelijk steden, weilanden en wegen. Het doel van het spel is om zoveel mogelijk punten te verzamelen door horigen (ook wel meeples genoemd) strategisch te plaatsen op steden, wegen, weilanden en kloosters. Je trekt elke beurt een tegel die je moet aanleggen. Hierbij kun je steden of andere projecten groter maken (dus meer tegels) of je tegenstanders lekker dwarszitten. Met de vele uitbreidingen van dit spel kun je zo een paar uur zoet zijn en heb je een avondvullend programma.

2. Ticket to Ride

Ticket to Ride wordt bij ons ook vaak uit de spelletjeskast getrokken en terecht. Ook van dit spel zijn veel varianten te vinden, maar de bekendste is misschien wel Ticket to Ride Europe. In dit spel verzamel je zoveel mogelijk punten door het aanleggen van treinroutes. Je verzamelt kaarten die het mogelijk maken om een route te claimen. Een andere speler kan die route dan niet meer gebruiken. Hoe langer je route, hoe meer punten je verdient. Door het claimen van routes (die de andere spelers niet meer kunnen gebruiken) kun je je tegenstanders soms ook dwarszitten. Misschien verliezen ze zelfs wel een puntje – of twee. Punten worden ook behaald door het voltooien van bestemmingskaarten. Die bestemmingskaarten hebben allemaal verschillende punten: een lange voltooide route levert meer punten op dan een korte voltooide route. Je bent ongeveer een uurtje zoet met dit spel en dankzij de vele versies verveelt dit spel niet heel snel. 

3. Catan 

Catan, uitgegeven door 999Games

Voorheen beter bekend als ‘een potje Kolonisten’, maar tegenwoordig wordt dit bordspel verkocht onder de naam ‘Catan’. Voor dit spel heb je minstens drie spelers en maximaal zes. Bij Catan bevind je je op het eiland -hoe kan het ook anders- Catan! Het doel van het spel is om degene te zijn met de meeste overwinningspunten en dit als eerste hardop aan de overige spelers bekend te maken. 
Tijdens het spel ontvang je grondstoffen waarmee je straten, dorpen en steden kunt bouwen. Daarnaast kun je ook ontwikkelingskaarten kopen die vooruitgang van het eiland voorstellen. Wanneer je het spel voor de eerste keer speelt, kan het nogal ingewikkeld overkomen, maar na een paar potjes zit je er helemaal in. Het spel duurt ongeveer 75 minuten, dus je kunt prima twee potjes op een avond spelen. Tactiek, strategie en geluk zijn de elementen die dit spel maken tot het dynamische spel dat het is. 

4. Azul

Azul is zo’n prachtig vormgegeven pareltje dat je in je kast wilt hebben. In Azul versier je het paleis van de Portugese koning met de mooiste tegels. Het doel is om het paleis te versieren door middel van patronen. Voor sommige patronen en sets ontvang je extra punten, maar gevallen tegels leveren dan ook weer minpunten op. De speler met de meeste punten wint het spel. 
Azul wordt in rondes gespeeld en elke ronde kent dezelfde handelingen. Die handelingen kunnen misschien wat overweldigend zijn, maar na een paar rondes weet je hoe het spel gespeeld moet worden. Het nu alleen nog taak om de mooiste muren te maken en je tegenstanders met lege handen naar huis te sturen. Dit bordspel is te spelen vanaf twee spelers, maar wordt pas echt leuk en uitdagend bij drie tot vier spelers.

5. Kwakzalvers van Kakelenburg

Kwakzalvers van Kakelenburg, uitgegeven door 999Games

Zweetvoeten, liefdesverdriet of een simpele hik? Misschien heeft een van de kwakzalvers in Kakelenburg wel een ‘medicijn’ voor je. Eenmaal per jaar komen deze drankjesbrouwers samen en brouwen zij hun perfecte remedie. Ze moeten wel uitkijken voor knalerwten, want met dat ingrediënt ontploft het drankje. 
In Kwakzalvers van Kakelenburg ontpop jij jezelf tot de beste kwakzalver. Je trekt ingrediënten uit een buidel en stopt ze in je soep. Knalerwten zorgen ervoor dat je soepje ontploft en je opnieuw moet beginnen. Gretigheid wordt dan ook vaak afgeraden bij dit spel. Het is een leuk, spannend spelletje dat met een uurtje klaar is. Zo kun je de hele avond verschillende drankjes maken en jezelf uitroepen tot de allerbeste kwakzalver! Wie wil dat nou niet? 

Bovenstaande vijf spellen zijn nog maar een greep uit de mooie bordspellen die er zijn. Welk bordspel speel jij heel graag? Binnenkort zullen we een aantal leuke kaartspellen bespreken, dus houd ons in de gaten! 

2 reacties. Reactie plaatsen

 • Tom Hoekstra
  1 februari 2021 13:08

  Kwakzalvers van Kakelenburg kende ik nog niet, maar klinkt als een erg leuk spel. Ik speel veel spellen met mijn huisgenoten tijdens de lockdown en laatst hebben we ook voor het eerst Warhammer geprobeerd, dit is een fantasy spel. Erg gaaf en we worden er steeds beter in (we hebben veel tijd om te spelen nu, haha). https://tasdcs.nl/

  Beantwoorden
  • Oh, leuk! Warhammer ken ik nog niet. Nu moet ik bekennen dat ik vrij veel casual spellen speel. Zo heb ik het ooit gewaagd om De legende van Andor aan te schaffen, maar tot op heden ligt de doos voornamelijk stof te vangen, haha. Heel tof om te zien dat steeds meer mensen een spelletje spelen!

   Beantwoorden

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Fill out this field
Fill out this field
Geef een geldig e-mailadres op.
Je moet de voorwaarden accepteren voordat je het bericht kunt verzenden.

Menu