Het jaar is ten einde, de balans (en oliebollen) is opgemaakt. Laatst las je al de Top 10 van Jessica, nu lees je welke boeken de top 10 van Elsemarijn hebben bereikt. Een bonte selectie aan boeken en voor ieder wat wils: romans, thriller, young adult en kinderboeken! Benieuwd welke boeken er allemaal in deze top 10 staan? Lees dan gauw verder.

10. Zonder gezicht – Robert Bryndza

We trappen de top 10 af met het eerste deel uit de thrillerreeks rondom Kate Marshall. Zonder gezicht is een fijne thriller met een verfrissende invalshoek: dit keer krijgen we te maken met een privédetective in plaats van een inspecteur. Kate Marshall heeft haar politiecarrière achter haar gelaten, maar kan het niet laten om lastige zaken tot de bodem uit te zoeken. Dat resulteert in dit boek. Het tweede deel is al aangekondigd en verschijnt zelfs al in februari van dit jaar. Kunnen we weer heerlijk speculeren over een nieuwe dader. Je kunt het nieuwste boek alvast pre-orderen.

9. Tussen de beesten en wilde rozen – Ashley Poston

Een van de verrassingen dit jaar was Tussen de beesten en wilde rozen van Ashley Poston. Een echte fantasy -die lees ik niet zoveel- met een heerlijke sprookjesvibe. Ik las dit boek voor de Online Booxclub en was nogal sceptisch. Geheel onterecht achteraf, want ik heb mezelf helemaal verloren in dit mooie verhaal. Ondanks de enge wezens die zich in het boek schuilhouden, kreeg ik helemaal zin om af te reizen naar dit bijzondere land. Dat kan niet, maar dromen kan altijd nog. Dit boek kreeg 4 welverdiende sterren.

8. De Academie

Nog zo’n boek waarvan ik niet had verwacht dat ‘ie in de top 10 zou verschijnen: De Academie van Astrid Boonstoppel. Dit boek verscheen in het Kobo Plus-abonnement dat ik heb, dus ik besloot het een kans te geven. Ik was een dag onaanspreekbaar voor mijn huisgenoten, omdat ik helemaal in dit boek zat. Een fijne spanning, leuke karakters en een hele goede omgeving maken dat dit boek een verdiende achtste plek krijgt. Dit boek is uitermate geschikt voor lezers die alvast willen beginnen met thrillers, maar de die-hard kost nog niet helemaal aandurven. Met De Academie krijg je alvast de sfeer van thrillers mee.

7. Het huis met de kersenbloesem – Sun-mi Hwang

Het huis met de kersenbloesem was zo’n heerlijk boek. Misschien weet je dat ik een voorliefde heb voor Japanse literatuur, maar dit Koreaanse boek doet daar zeker niet voor onder. Het is een kabbelend verhaal over een oude, norse man die zijn laatste dagen slijt in zijn gigantische huis. Niet alleen hij maakt gebruik van de tuin, de vele buurtbewoners zien zijn tuin ook als persoonlijk bezit. Daar kan de norse man moeilijk mee omgaan, maar langzamerhand begint hij de zin van het leven eindelijk in te zien. Een pareltje van een boek.

6. Moordgids voor lieve meisjes – Holly Jackson

Een goed boek moet me meevoeren en de tijd laten vergeten. Moordgids voor lieve meisjes van Holly Jackson wist dat te bereiken. Dit is een retespannende young adult-thriller. Hoofdpersoon Pip gaat onder het mom van haar profielwerkstuk een vermissing onderzoeken die plaatsvond in haar woonplaats. De zaak leek namelijk afgedaan en een moordenaar was aangewezen, maar Pip denkt dat er wat anders speelt. Intussen zijn er mensen die niet willen dat de waarheid boven tafel komt en dat drijft Pip in het nauw. Het tweede deel wordt binnenkort ook al gepubliceerd, dus dat komt goed uit. Zo kun je in februari weer verder met Lief meisje, kwaad bloed.

5. Midnight Sun – Stephenie Meyer

Het langverwachte ‘vijfde deel’ van de Twilight-series van Stephenie Meyer kwam deze zomer uit. Als tiener was ik een echte Twihard. Midnight Sun volgt het oorspronkelijke Twilight vanuit Edward Cullen, de vampier. Je moet houden van zo’n hertelling, want als fan weet je precies wat er gebeurt. Het leuke daarentegen is wel dat je een inkijkje krijgt in het hoofd van een vampier en dat maakt dit boek toch weer verfrissend ten opzichte van het oorspronkelijke boek. Ik heb enorm van Midnight Sun genoten en was echt weer even terug in mijn tienertijd. Dat is wat mij betreft het belangrijkst. Daarom krijgt Midnight Sun een vijfde plek!

4. Koning van Katoren – Jan Terlouw

Begin 2020 kon je met de actie Geef een boek cadeau voor twee euro Koning van Katoren kopen bij de lokale boekhandel. Ik doe graag mee met deze actie, dus sloeg ik voor mezelf en mijn neefje een exemplaar in – ik had dit boek nog nooit gelezen. Eigenlijk waren mijn twaalfjarige neefje en ik er al snel over uit dat dit een leuk boek was! Hoe meer ik over Koning van Kantoren nadacht, des te leuker ik het begon te vinden. Het boek is een echte avonturenroman voor kinderen, maar als volwassene kun je er ook zoveel uithalen. Het boek is maatschappijkritisch en nog zeker van deze tijd. Een echte aanrader. Literair pareltje voor jong en oud.

3. De jongen, de mol, de vos en het paard – Charlie Mackesy

Dit boek is oprecht een pareltje te noemen. Het is moeilijk om De jongen, de mol, de vos en het paard qua genre in een hokje te duwen. Het is niet helemaal een prentenboek, niet helemaal een kinderboek. Dit boek is voor jong en oud een aanrader. Op elke bladzijde vind je een mooie boodschap die troost, hoop en liefde biedt. Je kunt het boek willekeurig openslaan voor zo’n boodschap of het boek van voor naar achter lezen en de minimale verhaallijn (die trouwens perfect bij het boek past) lezen. Dit boek is ideaal als cadeau – voor jezelf of een ander.

2. Daisy Jones & The Six – Taylor Jenkins Reid

Dit boek, Daisy Jones & the Six, is het enige boek in dit lijstje dat ik geluisterd heb. Het gaat over een rockband in de late jaren ’60 en begin jaren ’70 van de vorige eeuw en is geïnspireerd op de band Fleetwood Mac (misschien kun je dan al raden dat dit boek vol drama zit). Het interessante aan dit boek is de vertelstijl. Het boek leest en luistert namelijk als een soort documentaire. Bandleden en andere belangrijke figuren vertellen in het heden over de periode van de glorieuze dagen van de band. Zo krijg je verschillende perspectieven op dezelfde gebeurtenissen. Je moet houden van de vertelstijl -of er even inkomen, maar dan kun je dit boek misschien ook wel zo in je hart sluiten. By far een van de leukste en vetste boeken die ik dit jaar ‘las’.

1. De opwindvogelkronieken – Haruki Murakami

De opwindvogelkronieken las ik als tweede boek in 2020, maar is mij al die twaalf maanden erg bijgebleven. Dit boek staat niet bol van de spanning, maar weet je wel te betoveren. Pratende katten, parallelle werelden: alles komt voorbij in zijn werken. Ook dit boek was geen uitzondering. Wat er precies gebeurt? Dat moet je toch echt zelf ervaren, want het uitleggen is moeilijk. Dit boek staat zeker nog een keer op mijn nog-te-lezen-lijstje, want één keer lezen is echt niet genoeg.

Nu was 2020 niet het beste leesjaar voor mij, deze lijst aan boeken vind ik erg mooi. In 2020 las ik 40 boeken, maar er zaten zulke mooie boeken bij. Er zijn weinig boeken die mij überhaupt niet lagen. Voor dit jaar, 2021, wil ik op dezelfde voet verder gaan en misschien iets meer boeken lezen. Welke boeken zou jij in jouw eigen top 10 van 2020 zetten?

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Fill out this field
Fill out this field
Geef een geldig e-mailadres op.
Je moet de voorwaarden accepteren voordat je het bericht kunt verzenden.

Menu