2020 was voor mij een geïnspireerd leesjaar. Zowel qua fictie als non-fictie kreeg ik een ware boost, zoveel las ik niet meer sinds ik niet meer fulltime studeer! Maar een combinatie van zalige boeken, nieuwe interessegebieden en motivatie door BOOX, de reviews en de boekenclub leidden tot de volgende twee top vijfjes. 

Fictie – Top 5

5 – Little Creeping Things van Chelsea Ichaso

Moest je me in januari gevraagd hebben of ik een thriller in mijn top vijf zou opnemen zou ik eens hartelijk gelachen hebben. Totaal niet mijn genre. En toch heb ik erg genoten van dit boek door Chelsea Ichaso. Ik zat van het begin tot het einde op het puntje van mijn stoel en las het boek op 1 dag uit. Dat moet wel de definitie van een goed verhaal zijn, toch? Little Creeping Things gaat over een meisje met een ietwat bedenkelijke reputatie als pyromaan die de perfecte moord plant op een van haar pesters – voor de grap, uiteraard. Maar plots worden de stappen van het plan nauwgezet uitgevoerd en begint ze sms’en te ontvangen van de dader die ook haar aanwijzen als mededader… Een spannende YA die de lezer meesleurt in het perspectief van een wel heel onbetrouwbare verteller.

3 – The Opposite of Falling Apart van Micah Good

Dat dit boek slechts op 3 staat zegt veel over nummer 2 en 1, want The Opposite of Falling Apart is waarschijnlijk een van mijn favoriete boeken ooit. Dit verhaal over twee tieners die elk worstelen met hun eigen demonen (PTSD & angststoornis respectievelijk) maar die ondanks alles zichzelf leren toe te staan om hopeloos verliefd te worden en in elkaar een lichtje in de duisternis vinden was voor mij echt een absolute topper. Het verhaal is meeslepend, de personages zijn zo ongelooflijk echt en herkenbaar, voor mij heeft dit boek echt alles wat ik maar kan wensen als lezer. Behalve draken. Iedereen die houdt van YA in een hedendaagse setting: een absolute must!

4 – Serpent & Dove van Shelby Mahurin

Ik heb dit debuut van Shelby Mahurin met veel plezier gelezen. Het is een snel, humoristisch en toch aangrijpend verhaal over een onmogelijke liefde tussen een heks en een heksenjager. Geweldig toch. Zoals ik al schreef in mijn eerdere review van dit boek is de schrijfstijl nog een beetje onervaren, maar dat neemt niet weg dat het een vlot en snel verhaal is met interessante personages. Zeker de onverwacht pittige humor was voor mij een plus aan dit boek. Ik ben er helaas nog niet toegekomen om ook deel twee, Blood & Honey, te lezen, maar ik ben alvast benieuwd!

2 – We Hunt the Flame – Hafsah Faizal

We Hunt the Flame niet op nummer 1 zetten breekt mijn hart bijna. Dit is een van mijn absolute favorieten: 1001 nachten sfeer, onmogelijke liefdes, magie, charmante huurmoordenaars met een geweten, zaaaaalig. De schrijfstijl is redelijk complex door de Arabische terminologie maar na een tijdje sleept het de lezer echt mee in het poëtische ritme van het verhaal. Hoofdpersonages Zafira & Nasir zijn goed uitgebouwd, boeiend en de spanning tussen hen knettert van de pagina’s af. En dan is er nog Altair, mogelijk de grappigste side kick die ze in deze setting hadden kunnen toevoegen: licht, grappig en totaal over the top steekt hij geweldig af ten opzichte van de duistere, serieuze en toch wel koude Nasir. Zeker een aanrader! En bijna, bijna komt eindelijk deel twee We Free the Stars uit!

1 – A curse so Dark & Lonely – Brigid Kemmerer

Ik was zeker dat We Hunt the Flame mijn nummer 1 zou zijn, maar eind november werd de troon toch ingepikt door A Curse so Dark & Lonely. Deze nieuwe versie van Belle en het Beest stal mijn hart vanaf de eerste pagina’s. De schrijfstijl is meeslepend, de personages zijn interessant en het verhaal heeft alle elementen die voor mij een topper definiëren: een duistere vloek, een magisch kasteel, een betoverende prins en een romance die je laat zweven…zucht, echt zalig. Voor mij was dit echt een heel geslaagde bewerking van een tijdenlang verhaal. Ik kan er nog niet aan uit dat ik dit zo lang op mijn nachtkastje heb laten liggen. Ik was ZO blij toen ik doorkreeg dat het een serie was. Deel twee A Heart so Fierce and Broken heb ik nog besteld voor deel één uit was en deel drie A Vow so Bold and Deadly komt in januari! Een must voor elke sprookjes liefhebber!

Non-Fictie – Top 5

And now for something completely different…

5 – Wiccapedia – Shawn Robbins & Leanna Greenaway

Wiccapedia heeft als doel een modern, snel en leuk overzicht te geven over verschillende aspecten die komen kijken bij witte hekserij. Wat mij vooral aantrok was de mooie vormgeving van de kaft: goud, groen, zwart & magische symbolen, echt wel een mooi boek om te zien. De inhoud is duidelijk geschreven en bevat een uitgebreide inleiding voor nieuwe heksen tot de hekserij. Voor meer ervaren heksen kan het ook zeker een praktisch boek zijn om snel dingen in na te lezen, maar verwacht niet al te veel revolutionaire nieuwigheden. Zeker een aanrader voor mensen die opzoek zijn naar een eerste introductie tot witte hekserij.

3 – The Home Edit – Clea Shearer & Joanna Teplin

Het tweede boek in de categorie “opruimen” is het eerste boek van The Home Edit, nog zo’n Netflix show waar ik met veel plezier naar gekeken heb. Ja, echt oud dus. The Home Edit is een methode die sterk inzet op ordenen op regenboogkleuren, labelen en het bewust afbakenen van functionele zones in een ruimte. Heel veel leuke inspiratie en tips & tricks in dit boek! En het is waar: je kast ziet er veel beter uit als de kleren als een regenboog gesorteerd zijn! Boek twee en het bijhorende werkboek zullen niet lang ontbreken in mijn collectie!

4 – Spark Joy – Marie Kondo

Waarschijnlijk kan je me nu officieel oud noemen met maar liefst twee “opruimboeken” in mijn top-5 van 2020. Spark Joy is het tweede boek van Marie Kondo, de alom gekende Japanse opruim-goeroe met een eigen programma op Netflix, maar je kan het perfect als eerste lezen.  De titel is een verwijzing naar haar methode die ze gebruikt tijdens het opruimen om te bepalen of een item blijft of vertrekt: maakt het je gelukkig als je het vastneemt? Het boek wordt online omschreven als “een geïllustreerde masterclass in de kunst van het opruimen” en dat is ook meteen waarom ik het kocht: niet voor de opruimmethode zelf, maar wel voor de handige illustraties van haar vouwtechniek. Marie Kondo heeft namelijk ook een eigen methode voor het opvouwen van kledij en ik moet zeggen, het maakt het leven inderdaad eenvoudiger en de kasten ordelijker. Maar prentjes helpen om het onder de knie te krijgen . Een aanrader voor iedereen die zijn hoeveelheid bezittingen wil afbouwen en/of zijn dressing een make-over wil geven.

2 – Koloniaal Congo: Een Geschiedenis in vragen – Amandine Lauro

Oké, hier speel ik misschien een beetje vals, want ik heb dit boek nog niet volledig uit. Maar ik moet zeggen, dit boek verdient het echt wel om genoemd te worden in deze non-fictie top-5. Wat een fijne, heldere schrijfstijl! Het opzet van het werk is dat het een “korte keten” is, rechtstreeks van wetenschappers naar het grote publiek (terwijl er meestal een popular science auteur tussen zit wanneer het een leesbaar boek moest worden ) en dat is zeer verfrissend en geslaagd in mijn ogen. De geschiedenis van Congo is, net zoals die van de meeste kolonies, op zijn minst controversieel te noemen. De auteurs van dit werk vertrekken vanuit het standpunt dat er heel veel misverstanden zijn aan beide zijden van het debat en elk hoofdstuk is geschreven in vraag-antwoord stijl om deze misverstanden een voor een aan te pakken en uit de wereld te helpen. Er komen vier grote thema’s aan bod: de scharniermomenten, economie/maatschappij, het koloniale bestuur en de beschavingsmissie. Heel interessant en toegankelijk werk voor iedereen die meer wil te weten komen over wat er nu exact gebeurd is in het Belgische koloniale verleden.

1 – Cabinet of Curiosities – Gordon Grice

Moest het kunnen zou ik dit boek elk jaar op nummer 1 zetten in de categorie non-fictie. Wat een zalig boek, echt eentje waar ik me in kan verliezen als amateur natuurgeschiedkundige. Mogelijk was dit bedoeld als een boek voor kinderen, maar het is meer dan perfect geschikt voor volwassenen. Cabinet of Curiosities is een zeer fijne introductie tot het verzamelen, het ordenen en bestuderen van de wonderen van de natuur. Ken jij het verschil tussen goud en het goud ter dwazen (pyriet)? Wil jij graag weten hoe je alle schatten die je vond het beste kan tentoonstellen? Dan is dit boek zeker iets voor jou. Of ben je gewoon nieuwsgierig naar al die prachtige dingen die de natuur ons biedt? Wat je redenen ook zijn, ik raad dit boek 1000 keer aan!

Leesdoelen 2021

2020 mag dan voorbij zijn, mijn leeslijst voor 2021 is reeds goed gevuld. Alle vervolgen die ik hierboven reeds vernoemde staan er – uiteraard – op, maar ik wil graag ook mijn achterstand wegwerken. Klein beginnen: door alle boeken geraken die op mijn nachtkastje staan zou een mooi doel zijn. En streng blijven: boeken die minder dan vier op vijf scoren zullen helaas plaats moeten maken voor betere exemplaren en naar de kringwinkel verhuizen. Dat is een regel die ik dit jaar invoerde en tot hiertoe lijkt hij vrij goed te werken! Ik zou ook graag wat meer Management boeken lezen, maar om de een of andere reden komt dat er nooit van. En ten slotte zou ik het ook een grote uitdaging vinden om af en toe video reviews te maken van de boeken die ik lees…

Welke leesdoelen heb jij opgesteld voor jezelf?

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Fill out this field
Fill out this field
Geef een geldig e-mailadres op.
Je moet de voorwaarden accepteren voordat je het bericht kunt verzenden.

Menu