Het omslag van Confettiregen is al net zo flamboyant als de schrijver van het boek, Splinter Chabot. Het roze van het omslag en de titel van het boek maken het een feestje om naar te kijken, maar de inhoud is iets minder rooskleurig dan je zou denken. Splinter vertelt middels alter ego Wobie over zijn worstelingen in deze autobiografische roman. 

Splinter Chabot schoof graag aan in De Wereld Draait Door en daar kennen we hem als de jonge, druktemaker die gehuld is in prachtige jasjes. Hij lijkt daarbij ook nog eens als twee druppels water op z’n vader Bart. Maar zo vrolijk als hij op tv is, zo neerslachtig kan het alter ego Wobie af en toe zijn in Confettiregen

Wobie

Wobie heeft een duidelijke smaak, al op de basisschool. Glans en glitter fascineren hem mateloos. Wobie is helemaal in de wolken wanneer hij voor zijn verjaardag een set met plakoorbellen krijgt. Vol trots plakt hij deze glinsterende stickers op zijn oorlellen, maar dan komt hij erachter dat kinderen hard kunnen zijn. Schoolgenoten lachen hem uit, maar Wobie snapt niks van het gelach van zijn schoolgenoten. Een van de eerste tekenen voor Wobie dat anders zijn niet altijd geaccepteerd wordt. 

Feestje van herkenning

De passage over de plakoorbellen was een feestje om te lezen, maar ook bijzonder treurig. Een feestje vanwege die herkenbare plakoorbellen – ik liep er zelf ook maar wat graag mee rond, terug omdat een kind wordt afgerekend op hetgeen hij het leukst vindt. Deze sfeer sijpelt door in het hele boek. Je juicht omdat Wobie zijn gevoel volgt, totdat anderen een oordeel gaan vellen over hetgeen hij doet. Een krankzinnige weerspiegeling van de maatschappij die helaas voor veel mensen de werkelijkheid van alledag is. 

Zijn strubbelingen

Het boek volgt Wobie. Vanaf zijn jonge jeugd, zijn puberende jaren en Wobie als student. Hij leert zichzelf kennen, zoals iedereen dat doet in die levensfases. Bij Wobie gaat het echter een stuk moeizamer. Diep van binnen weet hij wel dat hij mannen een stuk interessanter vindt dan vrouwen. Ja, hij heeft enorm veel vriendinnen, maar met vrouwen vindt hij sociaal contact een stuk makkelijker. Bij mannen ligt dat net wat anders. Want Wobie valt eigenlijk op mannen. Maar toegeven, aan zichzelf en zijn omgeving, gaat hem een brug te ver. Want hij wil dat niet helemaal niet. Zijn strubbelingen zijn pijnlijk om te lezen. 

Voor iedereen

Het is voor mij, als wit, heteromeisje dan ook lastig voor te stellen. Maar juist daarom is dit boek zo belangrijk. Voor iedereen. Niet alleen als je het moeilijk hebt om uit te vogelen op wie jij valt, maar ook om je in te leven. Ik heb namelijk nooit uit de kast hoeven komen als ‘hetero’. En dat is het pijnpunt. 

Confettiregen is niet alleen het verhaal van Wobie en Splinter Chabot, maar van iedereen. Want iedereen kan wat leren van dit rauwe boek met kleurrijk omslag. Want dat is het: een rauw boek. Daarnaast is het voor twintigers gewoon een feestje om te lezen, want je komt nogal wat nostalgische elementen tegen!

Confettiregen van Splinter Chabot krijgt 4 sterren. 

Specificaties:

Auteur: Splinter Chabot
Uitgeverij: Spectrum
Uitvoering: Hardcover
Aantal pagina’s: 344
Prijs: €21,99

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Fill out this field
Fill out this field
Geef een geldig e-mailadres op.
Je moet de voorwaarden accepteren voordat je het bericht kunt verzenden.

Menu