Verontrustend. Onheilspellend. Creepy. Dat zijn de drie woorden die ik gebruikt zou hebben om de cover en titel van Burn our Bodies down van Rory Power te omschrijven toen ik mijn YA BOOX opende in augustus. Ik moet toegeven dat de vormgeving perfect bij het verhaal past, want nu ik het boek uit heb zijn dit nog steeds de drie woorden die het sterkst naar voor komen. Op de achterflap van de editie die ik heb staat geen korte inhoud, maar een citaat uit het boek dat je onmiddellijk al een goed beeld geeft over wat voor type verhaal het gaat zijn: “The air burns me from the inside out. Fire is not like this, not the way I know it. I forgot it could hurt. I forgot it could move.”

Nielsen Girls

Margot Nielsen is een zeventienjarig meisje dat samenwoont met haar moeder Josephine met we zie – zacht uitgedrukt – een disfunctionele relatie heeft. Haar moeder is koud, afstandelijk en Margot moet constant op eieren lopen, want elk verkeerd woord, elke verkeerde daad kan genoeg zijn om een nieuwe ruzie aan te wakkeren. Maar het is niet zozeer het ijzige gedrag van Jo dat haar het meeste stoort, noch haar onconventionele regels (“laat steeds een vlam branden, het vuur is het enige dat je kan redden”), noch het feit dat het toch wel heel bizar is dat ze zo sterk op elkaar lijken dat ze tweelingzussen hadden kunnen zijn. Waar Margot echt niet mee kan leven is dat haar moeder haar hele familie en verleden doodzwijgt. Alle vragen zijn verboden. Voor Margot is er enkel Jo en dat moet maar genoeg zijn.

Wanneer Margot een oude foto vindt met een telefoonnummer ziet ze haar kans: ze loopt weg naar Phalene, een landbouwstadje waar haar moeder blijkt opgegroeid te zijn en waar haar grootmoeder nog steeds woont. Daar aangekomen blijkt haar droom voor een echte familie al snel een nachtmerrie want niets is wat het lijkt in het dorp. Haar grootmoeder Vera lijkt in het centrum te staan van alle rare zaken die het dorp treffen: de brand die Jo wegdreef uit Phalene, de vervormde gewassen die dood zijn maar toch leven en nu ook weer de nieuwe brand die het leven kost aan een ongekend meisje met hetzelfde gezicht als Margot. Niemand weet precies wat er aan de hand is, maar over één ding zijn alle dorpelingen het eens: Nielsen meisjes zijn synoniem voor onheil.

Een ware dystopie

Vanaf het begin is het verhaal onheilspellend. Niet op een leuke griezelverhaal-in-het-donker manier, maar op een kille, verontrustende manier. Ik kan er niet goed een vinger op leggen waarom, maar er is iets raar aan de zinsconstructies in het boek dat bijdraagt aan de ongemakkelijke sfeer. Die sfeer druipt als het ware uit de pagina’s net zoals het onheil zich vanuit Vera’s boerderij lijkt te verspreiden. Ik ben erg in dubio over dit boek. Vond ik het een goed verhaal? Neen. Vond ik het aangenaam om te lezen? Zeker niet. Maar tegelijkertijd kon ik het niet wegleggen.

Opmerkelijke schrijfstijl

Ik heb een regel dat ik een boek altijd 100 pagina’s de kans geef, maar in dit boek zat ik zonder het te merken plots bij 130, hoewel ik constant aan ’t denken was “dit is niets voor mij”. Er is iets opmerkelijks aan de schrijfstijl die zo goed de toon van het boek onderstreept dat het je wel meetrekt naar het einde toe. Heel bizar. Je blijft ook gewoon lezen omdat je wil weten wat er aan de hand is, maar ik was uiteindelijk niet onder de indruk van het plot noch van de gekke plottwisten (waar je trouwens echt geen Sherlock Holmes voor moet zijn om ze door te hebben voor ze onthuld worden). Dat geeft voor mij de doorslag om dit boek slechts twee sterren uit vijf te geven.
Hou je van een thriller in een horrorachtige dystopie? Dan zou ik Burn our Bodies down zeker een kans geven. Is emotionele mishandeling/verwaarlozing een trigger voor je? Blijf hier dan ver van weg.

Burn our bodies down van Rory Power krijgt 2 sterren.  

Burn our bodies down – Rory Power

Specificaties:

Auteur: Rory Power
Uitgeverij: Delacorte Press
Uitvoering: Paperback
Aantal pagina’s: 352
Prijs: €12,95

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Fill out this field
Fill out this field
Geef een geldig e-mailadres op.
Je moet de voorwaarden accepteren voordat je het bericht kunt verzenden.

Menu