Het lijkt wel alsof thrillers uit het hoge noorden net wat luguberder zijn. Dat doet de thriller Meisje zonder huid van de Deense Mads Peder Nordbo ook vermoeden. Dit eerste deel van de Arctische reeks speelt zich af in Groenland. Dat belooft koud te worden…

Matthew Cave, een Deense journalist, verhuisd, na een dramatisch ongeluk waarbij zijn zwangere vriendin om het leven komt, naar Nuuk, de hoofdstad van Groenland. Hij gaat werken bij een krant en al snel na zijn aankomst wordt hij naar een ijskap gestuurd om verslag te doen van een bevroren mummie. Niet veel later is de mummie verdwenen en wordt op diezelfde plek een dode politieagent aangetroffen. Het lijkt alsof de politie niet heel veel aandacht aan deze zaak wil besteden, maar de interesse van Matt is getrokken. Hij gaat zelf op onderzoek uit en komt feiten tegen die het daglicht niet kunnen verdragen. 

Hoge noorden

Thrillers uit het hoge noorden zijn al een tijdje een van m’n favorieten in het thrillergenre. Ze zijn luguber en vaak erg origineel. Meisje zonder huid is weer geheel uniek in dit sub-genre. Geen stadse taferelen, maar Nuuk. Een hoofdstad zo groot als een dorpje. Mijn kennis van Groenland was miniem, dus Wikipedia hielp me om een beeld te vormen van het land. Daarnaast is de hoofdrol in dit boek niet vergeven aan een overijverige rechercheur, maar een nieuwsgierige journalist op zoek naar gerechtigheid. Deze journalist deinst ook niet achteruit voor schimmige zaken en doofpotten. Want dat is waar het in dit boek allemaal om draait. 

Rechercheur en journalist

De spanning in dit boek is constant. Soms iets meer aanwezig, soms iets minder. Dat komt ook omdat we lezen over een aantal moorden in de jaren zeventig. De dienstdoende rechercheur, Jakob, was toen bezig om de moorden -die verdacht veel lijken op de moorden die nu zijn gepleegd- te onderzoeken. Erg ver kwam hij echter niet. Aan Matt de taak om wat zaken uit het verleden op te helderen, zodat de moorden van nu ook wat duidelijker worden. Die wisselingen van perspectieven leest fijn. Jakob was een echte rechercheur, terwijl Matt journalist is. De twee willen, toen en nu, wel allebei hetzelfde: opheldering.

Scandinavisch gruwelijk

Op sommige momenten is dit boek typisch ‘Scandinavisch gruwelijk’. Je wilt je liever geen beelden vormen bij de beschrijvingen van de opengereten lichamen (maar dit doe je toch). Wat mezelf het meest deed walgen was de beschrijving van een zeehondenjacht. Gruwelen is in dit boek gegarandeerd. Dat vind ik het leukste, dat ik eigenlijk niet verder wil lezen, omdat je de beelden die je zelf vormt, niet op je netvlies wil hebben. Een beetje zoals het kijken naar een horrorfilm: lachen omdat je je het leplazarus schrikt, maar naderhand wel even kijken of er niemand onder je bed ligt. 

Duizelen

Meisje zonder huid leest vrij vlot, maar alle Groenlandse en Deense namen deden me soms duizelen. Vaak zat moest ik toch weer even bij mezelf te rade gaan wie ook alweer wie was en wie wat deed. De wisselingen van tijd is welkom, want de vaart zit niet altijd even lekker in het verhaal. Dat heeft vooral te maken met het kabbelende onderzoek: op sommige momenten gebeurt er niks en krijg je vooral informatie te verwerken. Interessant en nodig, maar niet per se heel spannend. Het heden en verleden brachten allebei vragen met zich mee waardoor ik wel verder wilde lezen. 

Koude angst is het tweede deel in deze Arctische serie en binnenkort zal ik dit boek ook zeker gaan lezen. De gruwelijkheden en het verfrissende plot zijn reden genoeg om me nog eens in Groenland te waren. 

Meisje zonder huid van Mads Peder Nordbo krijgt 3,5 sterren. 

Meisje zonder huid – Mads Peder Nordbo

Specificaties:

Auteur: Mads Peder Nordbo
Uitgeverij: Ambo|Anthos
Uitvoering: Paperback
Aantal pagina’s: 365
Prijs: €12,50

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Fill out this field
Fill out this field
Geef een geldig e-mailadres op.
Je moet de voorwaarden accepteren voordat je het bericht kunt verzenden.

Menu