Het duister van Amy Engel wordt aangeprezen als een boek voor de fans van Gillian Flynn. Nu heb ik in een ver verleden mijn tanden gezet in de thriller Gone girl, dus dit boek met een schamele 230 pagina’s verdiende zeker een kans. Kan Het duister de bestseller van Flynn overtreffen? Je leest het in deze recensie. 

Het duister speelt zich af in een arm gebied in de staat Missouri. Eve Taggert groeide samen met haar broer -en steun en toeverlaat- Cal op bij hun moeder in een caravan aan de rand van het stadje. Armoede en geweld waren de kernwoorden van hun jeugd. Moeder was vaker dronken dan nuchter en schimmige figuren waren de twee niet onbekend. 
Nu, jaren later, is Eve volwassen en voedt ze haar eigen dochter Junie van elf op. Ze heeft het niet breed. Ze wonen met z’n tweetjes in een tweekamerappartement. Om de huur te betalen en Junie te voorzien in haar onderhoud, werkt Eve bij het plaatselijke wegrestaurant. Ze lijkt haar leven aardig op de rit te hebben. 
Totdat Cal ineens het wegrestaurant binnenstapt met heel slecht nieuws: haar dochter is dood gevonden op een speelplaats. 

Gerechtigheid

Eve is wanhopig en wil gerechtigheid voor de brute moord op haar dochter. Ze heeft weinig vertrouwen in de politie, dus besluit ze het heft in eigen handen te nemen. Ze begint een zoektocht naar de moordenaar van haar kind. In die zoektocht komt ze nogal wat schimmige types tegen. Types die ze in een ver verleden heel goed kende, maar nu al jaren liever ontwijkt. Zouden die figuren iets met de moord te maken kunnen hebben? 

Bloedstollende politieachtervolgingen

Het duister is niet de thriller die ik verwachtte te lezen. Ondanks zijn 236 pagina’s zit er weinig vaart in het verhaal. Je leest vooral veel over het verleden van Eve, de vage figuren waar zij ooit mee omging en de vlakke emoties die Eve ervaart na het overlijden van Junie. In dit boek hoef je geen bloedstollende politieachtervolgingen te verwachten. Zo’n boek is het niet. De spanning zit ‘m vooral in de confrontaties die Eve heeft met de personen die zij ooit uit haar leven bande. Hierdoor voelt Het duister anders aan dan de thrillers die ik eerder dit jaar las. Het is een mix tussen een whodunnit en een psychologische thriller. Die combinatie maakt het een interessant boek. De plottwists in dit boek zijn erg interessant en verrassend. Een van de redenen waarom ik door bleef lezen, ondanks mijn verwarring. 

Gemixte gevoelens

Ik had moeite met het formuleren van deze recensie, omdat ik zoveel gemixte gevoelens overhield toen ik dit boek dichtsloeg. Die gemixte gevoelens komen vooral door de protagonist Eve. Ze is een intelligente vrouw uit een slecht milieu. Ze wil zo graag dat haar dochter een betere jeugd krijgt dan zij ooit kreeg, maar dat komt niet helemaal lekker uit de verf. Eve komt nogal oppervlakkig en emotieloos over, terwijl zij juist zo’n groot verlies heeft meegemaakt. 

Het duister is vooral een aanrader als jij liever geen boeken leest vol met doorgedraaide psychopaten en bloederige scenes. 

Het duister van Amy Engel krijgt 3 sterren.

Specificaties: 

Auteur: Amy Engel
Uitgeverij: Boekerij
Bindwijze: Paperback
Aantal pagina’s: 240 pagina’s 
Prijs: €17,99

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Fill out this field
Fill out this field
Geef een geldig e-mailadres op.
Je moet de voorwaarden accepteren voordat je het bericht kunt verzenden.

Menu