Een onmogelijke liefde, magie en heksenvervolgingen; toen ik de korte inhoud van Serpent & Dove  van Shelby Mahurin las, wist ik onmiddellijk dat dit weleens het recept voor een topper kon zijn. En inderdaad, ik heb dit debuut van deze Amerikaanse YA-schrijfster met veel plezier gelezen.

Tegenpolen

Ik kan me voorstellen dat de twee hoofdpersonages het plot van het boek eerder zouden omschrijven als een recept voor een catastrofe. Louise le Blanc is een Dame Blanche, een witte heks, die op de vlucht is voor haar oude coven en die nu ondergedoken leeft als een dievegge – zonder magie. Haar coven is echter niet het enige gevaar voor haar, want ook de kerk is op oorlogspad. De Chasseurs zijn de heksenjagers in dienst van de bisschop die slechts één doel voor ogen hebben: een eind maken aan het bestaan van heksen. Hun kapitein is Reid Diggory, een jongeman met strenge principes en een vaste overtuiging in de doctrine van zijn geloof. Twee onverzoenbare tegenpolen die door een onverwachte wending van het lot worden samengeduwd in een onmogelijke situatie: het huwelijk.

Ach, geweldig toch. Niets zo fijn als een sappige onmogelijke liefde en als het verhaal zich dan ook nog eens afspeelt in een fantasiewereld, zoveel te beter. Nu, “fantasiewereld” is veel gezegd. Cesarine mag dan wel een stad zijn waar het bovennatuurlijke vrij spel heeft, de parallellen met onze eigen Westerse geschiedenis zijn zeer duidelijk. De heksenvervolging, de constante strijd van de Kerk met de heidense gebruiken, zelfs de opbouw van de stad roept het laat Middeleeuwse Parijs voor de geest. 

Humor en liefde

Naast het verhaal op zich heb ik ook erg genoten van de uitwerking van de personages en de schrijfstijl. De typische “Romeo-en-Julia” set-up van het verhaal brengt natuurlijk valkuilen met zich mee, zoals het vervallen in clichés, oppervlakkige situaties of stereotype personages. Ik was aangenaam verrast dat dit meestal niet het geval was in dit boek. Ja, de schrijfstijl voelt soms nog een beetje onwennig of onervaren aan en af en toe “fanfictie-achtig”, maar het geheel leest zeer vlot en aangenaam en enkele onverwachte plotwendingen houden de lezer van begin tot einde geboeid. De personages zijn mooi uitgewerkt en het alternerende vertelperspectief zorgt ervoor dat je als lezer bij beide kanten van het verhaal wordt betrokken en dat je hen ook alle twee begrijpt. Daarnaast is er ook een behoorlijke dosis – onverwachte – humor in het verhaal. Net iets fouter en net iets pittiger dan dat je gewend bent van een YA-boek, wat het zeker ook voor oudere lezers een interessant verhaal maakt. 

Een veelbelovende start van de trilogie

Serpent & Dove is voor mij de start van een veelbelovende trilogie. Deel twee, Blood & Honey, zal verschijnen in September en ik moet toegeven dat hij al in mijn online winkelmandje zit om een exemplaar te reserveren. Voor wie op zoek is naar een verhaal vol magie, passie en humor in een historisch kader dat nét dat tikkeltje onverwacht mag zijn, is Serpent & Dove zeker een aanrader.

Jessica geeft Serpent & Dove van Shelby Mahurin vier sterren.

Specificaties:

Auteur: Shelby Mahurin
Uitgeverij: HarperTeen
Bindwijze: Hardcover
Aantal pagina’s: 528 pagina’s
Prijs: €19,99

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Fill out this field
Fill out this field
Geef een geldig e-mailadres op.
Je moet de voorwaarden accepteren voordat je het bericht kunt verzenden.

Menu