De boeken over tovenaarskind Harry Potter gaan nog steeds als warme broodjes over de toonbank en daar slaat de uitgeverij natuurlijk een slaatje uit. In 2017 was het de 20e verjaardag van het eerste deel en kwamen de boeken in een nieuw jasje uit. De boeken las ik voor het eerst in 2017, maar het was tijd om ze te herlezen en mijn mening met jullie te delen.

Je las het goed: ik las de boeken voor het eerst in 2017. Niet omdat ik de films uit mijn hoofd kende, hoor: die heb ik nog nooit gezien. Van Harry Potter moest ik jarenlang niks hebben terwijl mijn vader en broertje elk jaar de films op tv keken. Heksen op vliegende bezemstelen? Ik sla over. Totdat ik werd overgehaald en tóch een exemplaar aanschafte. Ik was verkocht. Mijn kroegavondjes sloot ik om elf uur ‘s avonds af om thuis verder te lezen over Harry Potter. Maar dat is alweer drie jaar geleden en het kriebelde weer. Omdat ik een boek had uitgeleend vond ik het een goed excuus om het roodgekleurde boek van Gryffindor aan te schaffen en mij compleet van de buitenwereld te distantieren.

Harry Potter is een doodgewone, maar ongelukkige jongen die sinds de dood van zijn ouders bij zijn saaie en hardvochtige oom en tante woont, in de bezemkast onder de trap.
Op een dag arriveert er een geheimzinnige brief voor hem. En daarna nog een, en nog een. De brieven veranderen Harry’s hele leven: hij wordt gered door een woest figuur op een vliegende motorfiets en hij komt erachter wie zijn ouders werkelijk waren.
Met een speciale trein die vertrekt van Perron 9¾ belandt hij op Zweinsteins Hogeschool voor Hekserij en Hocus Pocus, waar hij alles leert over bezemstelen, toverdranken en monsters.
En uiteindelijk moet Harry het opnemen tegen zijn aartsvijand Voldemort, een levensgevaarlijke tovenaar.

Aanbiedingstekst Harry Potter en de Steen der Wijzen – J.K. Rowling

Ja. Het relatief dunne boek houdt me vanaf bladzijde één weer in zijn greep. Ik voel weer dezelfde woede als drie jaar geleden, toen de familie Dursley werd geïntroduceerd. Ik voel dezelfde spanning wanneer Harry door de Sorting Hat gesorteerd wordt. Er zijn lezers die de serie elk jaar opnieuw lezen -al vind ik dat zelf een beetje heel – en ik snap dat best. Ook al weet je wat komen gaat, je wil elke pagina uitlezen.

Magische serie

Harry Potter is een magische serie. Je wordt in het verhaal gezogen en voor je het weet loop je zelf door Hogwarts. Tuurlijk, het is een kinderboek, maar mijns inziens is het niet kinderlijk geschreven. Dat is misschien ook wel de kracht van deze serie: ook als volwassene kun je je heel goed vermaken met de avonturen van deze bijzondere jongen.

Gryffindor

De kwaliteiten van een Gryffindor -moed, vastberadenheid, dapperheid- zijn het hele boek aanwezig. Dit maakt het magische drietal, Harry, Ron en Hermione, ook zo leuk.

Om de wereld te vergeten

Harry Potter and the Philosopher’s Stone blijft een heerlijk boek. Je vliegt er in sneltreinvaart doorheen. Aangezien ik dit boek herlezen heb, wist ik delen nog wel, maar ik ben ook enorme stukken vergeten. En, sorry als ik iemand beledig, ik ben niet zo’n fan van de films en ken het verhaal dan ook niet helemaal uit mijn hoofd.
Wanneer je een boek over Harry Potter openslaat vergeet je eventjes de wereld om je heen en reis je samen af naar Hogwarts, Diagon Alley en proef je de heerlijkste smaken van Bertie Bott’s Every Flavour Beans.

Snel door

Ik ben weer helemaal in de Wizarding world terecht gekomen en ga dan ook snel verder met het tweede deel uit deze serie. Ik kan niet wachten om mij weer helemaal een heks te wanen terwijl ik thuis in mijn eigen bed lig.

In 2017 gaf ik The Philosopher’s Stone een schamele 4 sterren, maar daar ga ik in 2020 niet in mee. Ik heb zo van dit boek genoten dat het nu 5 sterren krijgt.

Ben jij ook zo’n fan van Harry Potter?

Specificaties

Auteur: J.K. Rowling
Uitgeverij: Bloomsbury (Engels) Uitgeverij de Harmonie (Nederlands)
Bindwijze: Paperback
Aantal pagina’s: 368 pagina’s
Prijs: €9,99

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Fill out this field
Fill out this field
Geef een geldig e-mailadres op.
Je moet de voorwaarden accepteren voordat je het bericht kunt verzenden.

Menu