Wat als je partner, je grote liefde, Alzheimer heeft? Journaliste Clairy Polak maakte het mee met haar eigen – inmiddels overleden – man en schreef het verhaal op. Wel in de vorm van een roman, want anders kwam hetgeen haar de afgelopen jaren is overkomen te dichtbij. Voorbij, voorbij vertelt het schrijnende verhaal van iemand die deze ziekte van dichtbij meemaakt.

Hoofdpersonage Judith is kinderloos, maar nu haar man Leo lijdt aan Alzheimer, lijkt ze alsnog alle moederlijke zorgtaken op haar bordje te krijgen die ze nooit wilde hebben: haar man Leo wordt weer kind.
Het begint met kleine dingetjes. Het kwijtraken van de sleutels, het vergeten uit te ruimen van de vaatwasser. Kleine signalen die de meeste mensen zullen afdoen met: ‘Ach, het kan de beste overkomen.’ Zo begon het ook met Leo. In zijn familie kwam Alzheimer veelvuldig voor, maar hem zal dat niet overkomen, dachten Leo en Judith toen nog. Pas toen hij echt warrig werd, waren ze bang dat ook bij hem de ziekte geconstateerd zou worden.

De ontmoeting tussen Leo en Judith leidt tot een bijna symbiotische liefde – onverwacht, gezien hun totaal verschillende achtergrond. Vijfentwintig jaar lang kwam daar niets of niemand tussen. Tot de alzheimer zijn verwoestende werk kwam doen. Zowel Leo als Judith valt ten prooi aan grote verwarring. Leo’s verleden dreigt radicaal te worden uitgegumd, terwijl Judith probeert hun gezamenlijke leven aan de vergetelheid te ontrukken en haar eigen toekomst opnieuw vorm te geven. Met de moed der wanhoop en een flinke dosis zelfspot probeert ze het hoofd boven water te houden. Aan de hand van Leo’s verhalen over zijn jeugd en haar eigen herinneringen probeert ze de steeds vager wordende foto van Leo’s leven weer wat diepte te geven en daarmee een basis te leggen om door te gaan.

Aanbiedingstekst Voorbij, voorbij – Clairy Polak

Wat als je grote liefde Alzheimer krijgt? Clairy Polak beschrijft hoe het is om met iemand te leven die steeds meer vergeet en steeds warriger wordt. De agressie die vaak om de hoek komt kijken, maar ook de machteloosheid. Je staat erbij en je kijkt er naar en er is niks wat je eraan kunt doen. Tot het moment dat hoofdpersoon Judith weet dat het zo niet langer kan en ze een beslissing moet maken: Leo moet naar een verzorgingstehuis. Ze kan het mentaal en fysiek niet meer aan om hem dag en nacht in de gaten te houden. Van levenspartner is ze een verzorgende geworden en wanneer ze die zorg uit handen geeft kan ze beginnen met rouwen, terwijl Leo nog leeft.

Loslaten, rouwen

Wanneer iemand van wie je zielsveel houdt steeds minder zichzelf wordt, moet je iemand loslaten. In het geval van Alzheimer begint rouwen niet wanneer iemand sterft. Het begint wanneer iemand zichzelf al kwijtraakt en stukje bij beetje zelf ook een beetje sterft.

In rake zinnen en scherpe observaties laat Polak de lezer voelen hoe het is om afscheid te nemen. Om in de ogen van je grote liefde te kijken terwijl de vlam al gedoofd is en je geen normaal gesprek meer kunt voeren. Ze laat daarnaast niets heel van alle goedbedoelde adviezen die ze van vrienden en kennissen om haar oren geslingerd krijgt. Soms zwelgt ze in zelfmedelijden, maar de hoofdpersoon is wel zo pienter om dat zelf toe te geven. Dat zwelgen kan soms ook vervelen. Als lezer weet je dat ze het moeilijk heeft, maar je wordt er vaak mee geconfronteerd.

Soms luchtig, soms zwaar

Voorbij, voorbij laat, soms luchtig en soms zwaar, zien hoe het leven verandert wanneer je partner zichzelf kwijtraak. Een mooie roman waarin je een kijkje krijgt in een leven van een rouwende vrouw. Je leert misschien dat jouw ervaringen en goedbedoelde adviezen alleen maar voor wanhoop kunnen zorgen. Houd ze voor je, maar sla een arm om iemand heen en geef een rouwende het gevoel dat alle emoties er mogen zijn.

Voorbij, voorbij krijgt 4 sterren.

Specificaties:

Auteur: Clairy Polak
Uitgeverij: Meulenhoff
Bindwijze: Gebonden met stofomslag
Aantal pagina’s: 256 pagina’s
Prijs: €19,99

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Fill out this field
Fill out this field
Geef een geldig e-mailadres op.
Je moet de voorwaarden accepteren voordat je het bericht kunt verzenden.

Menu