Afgelopen zaterdag is alweer de 85ste Boekenweek gestart. Dit jaar is het thema Rebellen en dwarsdenkers. Elk jaar keert de Boekenweek weer terug met een nieuw thema en een nieuw boekenweekgeschenk. Wat kunnen we dit jaar verwachten?

Voor het thema Rebellen en dwarsdenkers heeft het CPNB gevraagd of Annejet van der Zijl, onder andere bekend van De Amerikaanse prinses, het boekenweekgeschenk wil schrijven. Özcan Akyol schrijft dit jaar het boekenweekessay.

Boekenweekgeschenk

De titels voor de boekjes zijn bekend. Zo heet het geschenk van Annejet van der Zijl Leon & Julliet en schreef Özcan Akyol het essay Generaal zonder leger. Laatstgenoemde is geen geschenk, maar kun je voor €3,75 aanschaffen bij jouw lokale boekhandel.
Wanneer je voor €15,00 aan Nederlandstalige boeken koopt bij de boekhandel, krijg je het geschenk van Van der Zijl er gratis bij.

Relletje

Dit jaar heeft Özcan Akyol het boekenweekessay geschreven, Generaal zonder leger. Met het thema Rebellen en dwarsdenkers in het achterhoofd heeft hij meteen al een relletje veroorzaakt. Zo zouden boekhandelaren het boekje willen verbieden, omdat een boekhandelaar niet al te goed uit de verf kwam. Akyol beschreef de snobistische wijze waarmee hij neerkeek op het verkoopsucces De zeven zussen, iets wat Akyol niet kon hebben. Hij geeft in het essay een scherpe blik op het Nederlandse boekenlandschap. Een tipje als je geïnteresseerd bent!

Rebellen en dwarsdenkers

Waarom het CPNB voor het thema Rebellen en dwarsdenkers koos? Omdat auteurs vaak een beetje rebels zijn en net wat anders denken dan de meute. Boeken zetten vaak aan tot nadenken en kunnen ons voorstellingsvermogen te buiten gaan. Er zijn zat boeken geschreven die afgekeurd werden, denk maar eens aan Turks fruit van Jan Wolkers, of Multatuli’s Max Havelaar.

Lezingen

Deze week zijn er tal van lezingen door het land. Check de website van de Boekenweek als je geïnteresseerd bent! Genoeg activiteiten dus voor de fervente boekenwurm.

Welke boeken ga jij deze boekenweek aanschaffen?

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Fill out this field
Fill out this field
Geef een geldig e-mailadres op.
Je moet de voorwaarden accepteren voordat je het bericht kunt verzenden.

Menu