Finale is alweer het laatste deel van de magische Caraval-serie. Het boek is al een tijdje uit, maar dat houdt me niet tegen om vol overgave in dit boek te duiken: ik moet alleen even mijn geheugen opfrissen… Het is namelijk al weer een tijdje geleden dat ik Legendary las.

Op Harry Potter na heb ik vrij weinig fantasy gelezen, dus mijn realistische brein werd weer even op de proef gesteld toen ik weer belandde in de magische wereld van Valenda. Jurken die van kleur veranderen en onsterfelijke wezens komen niet veel voor in de boeken die ik lees, dus het was weer even wennen.

Stephanie Garbers Finale neemt de lezer nog één keer mee naar de betoverende wereld van Caraval, waar Scarlett en Tella hopen op een goede afloop na de tragische gebeurtenissen die Tella op het wraakpad stuurde. Tella moet nu beslissen wie ze vertrouwt: Legende of een oude vijand. Scarlett staat voor een onmogelijke opgave, en Legende moet een keuze maken die hem voorgoed zal veranderen.

Hoewel in de eerste twee delen het vooral ging over Caraval, gaat het daar in Finale niet over. Dit laatste boek in de serie gaat vooral over liefde en vooral over onmogelijke liefde. Daarnaast wordt het meer een verhaal waar het goede het kwaad moet overwinnen. Tel daar een portie spannende intriges en dubbele agenda’s bij op en je hebt een verhaal dat je zo wilt uitlezen.

Liefde

De zussen Tella en Scarlett hebben alles voor elkaar over. Ze zijn allebei verliefd: op de broers Dante en Julian. Tella is in de ban van Legend a.k.a Dante, maar omdat hij onsterfelijk is kan hij niet van iemand houden. Ze voelt een sterke liefde voor hem, maar de liefde blijft onbeantwoord, tot grote frustratie van Tella.
Naast alle magische elementen, stelt het boek ook een vraag: wat heb je over voor de liefde?

Circus

Het boek kent veel circuselementen en wordt dan ook vaak vergeleken met The Night Circus van Erin Morgenstein. Het circusgehalte en de magische elementen maken het boek tot een duister sprookje. Helemaal wanneer de kwaadaardige en onsterfelijke fates het land willen overnemen en Legend van de troon willen hebben.

Fantasy

De Caraval-trilogie is niet per se mijn reeks. Dit komt vooral omdat ik niet zo thuis ben in het genre. Ik snap wel heel goed dat het concept veel lezers ontzettend aanspreekt, omdat er van alles in het boek te vinden is.
Finale is een mooi einde dat het verhaal zo goed als af maakt, al lijken er toch wat losse stukjes te zijn die niet zijn afgemaakt. Zo vraag ik me nog steeds of waarom Nicholas dood moest en hoe het nu verder gaat met de zussen en hun grote liefdes.

Afijn, het is een fijne serie, vooral als je van het genre houdt en lichtelijk verliefd bent op de sterke liefde.

Finale van Stephanie Garber krijgt 3,5 sterren.

Specificaties:

Auteur: Stephanie Garber
Uitgeverij: Luitingh-Sijthoff
Bindwijze: Hardcover
Aantal pagina’s: 432 pagina’s
Prijs: €20,99

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Fill out this field
Fill out this field
Geef een geldig e-mailadres op.
Je moet de voorwaarden accepteren voordat je het bericht kunt verzenden.

Menu