You’ll love it or you’ll hate it: e-books. Het behoeft vast geen uitleg, maar toch: een e-book is een elektronisch boek dat op elektronische apparaten gelezen kan worden, zoals een daarvoor bestemde e-reader of je smartphone. Sinds 2010 worden er steeds meer e-books gelezen, maar met de komst van dit digitale boek zijn er ook mensen die misbruik van deze nieuwe vorm van publicatie maken. Vandaag neem ik je mee in de illegale wereld van e-books.

Een e-book is vaak een stuk goedkoper dan het oude vertrouwde papieren boek. Waarom? Omdat er bijvoorbeeld geen drukkosten aan verbonden zijn. Met een klik op de knop kun jij het nieuwste deel van De zeven zussen lezen zonder de ruim 700 pagina’s fysiek te moeten vasthouden. Je hebt ook verschillende abonnementsdiensten die een groot scala aan e-books beschikbaar stelt voor een vast bedrag per maand. Zo kun je bij Kobo voor een tientje de maand enorm veel lezen en opslaan. Het is dus voor veel mensen een aantrekkelijk vorm van lezen. Daarnaast scheelt het ook nog ruimte in je boekenkast! Er kleven dus heel veel voordelen aan het e-book, maar voor uitgeverijen en auteurs zitten er ook genoeg nadelen aan.

Niets uit deze uitgave mag openbaar worden gemaakt…

… door middel van druk, fotokopie, internet of op welke andere wijze ook, zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de uitgever.
In ongeveer elk boek staat deze zin. Dit beschermt het auteursrecht van de schrijver. Een fotootje van een pagina maken mag dus eigenlijk niet, want dit is vermenigvuldigen van het exemplaar. Jij hebt één keer voor het boek betaald, dus mag van dat boek geen dubbele komen. Het exemplaar uitlenen aan je moeder, tante of oma is geen probleem: je vermenigvuldigt het boek tenslotte niet. Dit is bij fysieke boeken het geval, maar bij e-books lijkt het allemaal nogal vaag te zijn.

Illegale e-books

Wat mag je allemaal met e-books doen? Om antwoord te geven op die vraag moeten we goed kijken naar wat een e-book precies is. Een e-book kun je bijvoorbeeld via onze grote blauwe ronde internetgigant met een druk op de knop kopen. Je kunt dan jouw e-book downloaden en deze uploaden op het apparaat waarop jij graag leest. Je hebt dan een bestand, vaak een e-pub genoemd, op je computer staat. Jij hebt voor dit bestand betaald, dus jij mag het lezen. Ook dan geldt: Niets uit deze uitgave mag openbaar worden gemaakt door middel van druk, fotokopie, internet of op welke andere wijze ook, zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de uitgever. Helaas wordt deze regel nogal eens overtreden. De bestanden van e-books schijnen massaal gedeeld te worden, vooral via internet, omdat dit extreem makkelijk gaat. Maar als je op deze manier je e-books vergaart, ben je illegaal bezig.

Boetes

Er zijn meerdere Facebookgroepen opgedoken die massaal illegaal e-books deelden. Stichting BREIN, die je misschien nog wel kent van de films die je vroeger keek, probeert deze illegale praktijken op te doeken. Zo zijn er mensen van de stichting gaan infiltreren in deze groepen en hebben ze de groep opgerold. De beheerders van de pagina kwamen van een koude kermis thuis: gezamenlijk moesten ze meer dan €6000,- betalen aan BREIN. Gaan ze nogmaals de fout in? Dan loopt dit bedrag op naar €10000,- plus €500,- per illegaal aangeboden boek (BREIN, 2019). Met dit soort bedragen ga je wel twee keer nadenken, toch?

Lees legaal

De kans dat je gepakt wordt met je illegale e-book is misschien niet zo groot (tenzij je dus een enorme Facebookgroep beheert waar e-books worden doorgestuurd), maar lees alsjeblieft legaal. Koop je e-books via officiële kanalen en laat je niet in met e-books die worden  doorgestuurd. Het is illegaal en strafbaar. Wanneer je legaal leest, heb je een schoon geweten, maar zorg je er ook voor dat uitgevers kunnen uitgeven en schrijvers je nog vaker kunnen voorzien van prachtige verhalen.

Wat mag dus niet?

Je mag een e-book nooit of te nimmer doorsturen via e-mail of sociale media. Vraagt iemand of je een e-book wilt doorsturen? Wees gewoon eerlijk en zeg dat dit illegaal is en dat je hier niet aan meewerkt.

Mag iemand dan nooit een e-book van een ander lezen? Jawel, zolang je het niet doorstuurt. Zo kun je prima jouw e-reader uitlenen aan een ander zodat diegene het boek niet hoeft te vermenigvuldigen.

Keep on reading

Sluit dus lekker een abonnement af bij de bieb of bij diensten zoals Kobo, Storytel of Bookchoice en lees zoveel je wilt! Het e-book is een uitkomst, maar laten we er geen misbruik van maken. Auteurs en uitgevers hebben het in tijden van ontlezing al moeilijk genoeg…

Hoe lees jij e-books?

2 reacties. Reactie plaatsen

 • Mooie en goede blog!
  Overigens: als je toch graag gratis e-boeken wil, kijk dan eens op het internationale mannetje met de zwierige a. Veel indie auteurs bieden via dit platform hun eerste delen gratis aan (in de hoop dat je verslaafd raakt en de rest ook wil lezen en dus kopen). Gratis, legale e-books dus!
  Daarnaast: Ja, lezen is een dure hobby, maar e-boeken zijn helemaal niet zo duur, een Kobo abonnement is goed te betalen en bij veel bibliotheken kan je ook e-boeken lenen, dus als je illegaal leest, dan ben je gewoon echt een gierigaard 😛

  Beantwoorden
  • Precies! Je kunt tegenwoordig op heel veel makkelijke en goedkope manieren legale e-books downloaden. Het is gewoon heel jammer voor uitgeverijen en auteurs dat er zoveel illegaal wordt doorgespeeld naar derden. Hierdoor blijven boeken natuurlijk ook steeds duurder worden…
   Bedankt voor de tip wat betreft indie-auteurs! Ik denk dat veel mensen dat leuk vinden om te weten.

   Beantwoorden

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Fill out this field
Fill out this field
Geef een geldig e-mailadres op.
Je moet de voorwaarden accepteren voordat je het bericht kunt verzenden.

Menu