Nacht in Caracas is het romandebuut van de Vezenolaanse Karina Sainz Borgo. In deze indringende roman beschrijft Borgo hoe het is om te leven en te overleven in het gewelddadige Caracas, de hoofdstad van Venezuela, iets wat de auteur zelf heeft meegemaakt.

De auteur beschrijft het leven van Adelaide, een jonge vrouw die net haar moeder heeft begraven. Al snel na de begrafenis wordt haar huis en inboedel geplunderd door een stel vrouwen. Ze trekt in het appartement van haar buurvrouw, die ze even daarvoor levenloos in het appartement heeft aangetroffen. Vanuit daar probeert ze weg te komen uit het land waar ze is opgegroeid.

Caracas, Venezuela. Adelaida Falcon staat voor een open graf. Ze is helemaal alleen, buiten het gezelschap van de begrafenisondernemers en een priester dan, en begraaft haar moeder, de enige familie die ze ooit had.

Verdoofd door rouw keert ze terug naar het appartement dat zij en haar moeder deelden. Elke nacht verzegelt ze de ramen met tape om te voorkomen dat het traangas waarmee de demonstranten buiten worden bestreden naar binnen komt. Als plunderaars die zich voordoen als revolutionairen haar huis willen bezetten, verweert Adelaida zich en wordt ze in elkaar geslagen. Het is het begin van een gevecht om te overleven in een land in vrije val, waar geweld en anarchie de boventoon voeren en burgers tegen elkaar worden opgezet.

Borgo benoemt de oorlog die heerst niet expliciet, maar je voelt ‘m het hele boek lang. De onderhuidse spanning, de wanhoop, de angst en de wil om te overleven zijn alle pagina’s lang voelbaar. Op een plek waar de dood zo waarschijnlijk is, blijf je hopen op een leefbaar leven en een goede afloop.

Haarfijne beschrijvingen

De auteur neemt je mee in de ellende van de stad Caracas. Door haarfijne beschrijvingen en passende metaforen hoop je op een leven zonder geweld en angst. Zo schrijft Borgo:

“Alles was me afgenomen, zelfs het recht om te schreeuwen.”

Twee landen

De hoofdstukken wisselen in heden en verleden. Want hoe verrot en moedeloos het land nu is, zo mooi zijn de herinneringen aan haar vroegere Venezuela. Daar waar ze smerige koffie dronk met haar oude tantes op het platteland en waar ze met haar moeder door de straten van Caracas liep. Het laat zien dat Borgo wil laten zien dat het land niet altijd zo lelijk en gevaarlijk was.

Leven en overleven

Nacht in Caracas is een indringende roman over leven en overleven. Als naoorlogse Westerse vrouw kan ik mij haast niet inbeelden hoe het moet zijn om je telkens bedreigd te voelen. Om in een lege bakkerij te staan omdat al het brood is geplunderd of dat je huis zomaar ingepikt kan worden.

Nacht in Caracas van Karina Sainz Borgo krijgt 5 sterren.

Specificaties:

Auteur: Karina Sainz Borgo
Uitgeverij: Meulenhoff
Bindwijze: Gebonden
Aantal pagina’s: 240 pagina’s
Prijs: €19,99

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Fill out this field
Fill out this field
Geef een geldig e-mailadres op.
Je moet de voorwaarden accepteren voordat je het bericht kunt verzenden.

Menu