De Nederlandse Nathalie Pagie kwam vorige winter met de standalone IJsengel, dit jaar is daar Noordkaap. Is deze winterse thriller ook zo lekker spannend? Je gaat het lezen in deze recensie.

Scandinavische thrillers doen het goed. Denk maar eens aan Samuel Bjørk, Lars Kepler, Stieg Larsson, enzovoort, enzovoort. Noordkaap van de Nederlandse Nathalie Pagie is dan misschien geen echte Scandinavische thriller: het speelt zich er wel af.

Als het bevroren lijk van een man wordt gevonden in Hammerfest, Noorwegen, staat de politie voor een raadsel. Niemand weet wie hij is en in het lichaam worden sporen aangetroffen van een stof die in Europa niet voorkomt. Het gaat om ibogaïne, een extract uit de wortels van een plant uit West-Afrika. Zodra hoogleraar Aage Haugen dit hoort, gaan bij hem de alarmbellen af. Hij heeft ooit onderzoek gedaan in West-Afrika en kent de risico’s van de stof maar al te goed.
Haugen gaat op onderzoek uit en belandt op de ijskoude Noordkaap, waar in het diepste geheim een wetenschappelijk experiment plaatsvindt, met tien topcriminelen in de hoofdrol.

Het boek begint met de lugubere vondst van een opengereten lichaam door twee meisjes nabij de koude Noordkaap. Al snel daarna springt het verhaal over naar een onderzoeksgroep op diezelfde Noordkaap. Dit lijkt een soort inleiding te zijn op het verhaal, maar het is redelijk lang.
Alle onderzoekers en de criminelen die deelnemen aan het experiment worden geïntroduceerd, maar het haalt de spanning en de gang uit het verhaal. Dat is jammer.

Geen rechercheurs

Noordkaap is geen thriller te vergelijken met een Arlidge of Bryndza. In Noordkaap is er geen prominente rol weggelegd voor een rechercheur, maar het verhaal kent wel tal van andere bijzondere personages.
Zo heb je de verschillende criminelen, maar ook de onderzoeksleider en zijn team bevatten interessante personages. Ook de wetenschapper die onderzoek doet naar de moord is een welkom personage.

Perspectieven

Je volgt het verhaal vanuit twee perspectieven. Zo heb je de wetenschapper Aage en zijn vindingrijke hulp Nils. Deze twee personen kennen een paar cruciale puzzelstukjes en daarmee willen zij de moord oplossen. Daarnaast heb je dus de personen uit het onderzoekscentrum op de Noordkaap. Aan kop staat leider Olson en dit personage is misschien… Ja, daar gaan we niks over zeggen. Je moet maar het boek lezen om erachter te komen wat voor persoon Olson is.

Twee helften

Waar het begon een lange aanloop lijkt, zo snel vlieg je door de tweede helft van het boek. Als lezer weet je al vrij snel hoe de vork ongeveer in de steel zit, maar dit doet niet af voor de spanning in het verhaal. Dat het spannend blijft is vooral omdat de ware karakters van de personages gaandeweg steeds meer aan het licht komen.
Het slot is er eentje van op-het-puntje-van-je-stoel, totdat je op de laatste pagina bent belandt en je het boek tevreden kunt sluiten.

Noordkaap is een heerlijke thriller van Nederlandse bodem die perfect is om in razendsnel tempo uit te lezen voor een knisperend vuurtje.

Noordkaap van Nathalie Pagie krijgt 4 sterren.

Specificaties:

Auteur: Nathalie Pagie
Uitgeverij: Boekerij
Bindwijze: Paperback
Aantal pagina’s: 400 pagina’s
Prijs: €12,99

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Fill out this field
Fill out this field
Geef een geldig e-mailadres op.
Je moet de voorwaarden accepteren voordat je het bericht kunt verzenden.

Menu