De opwingvogelkronieken is een van de bekendste werken van de Japanse Haruki Murakami. Niet zo dik als zijn magnum opus 1Q48, maar toch een stevige pil. Wat ik van dit boek vond? Dat lees je in deze recensie!

Haruki Murakami is een bijzondere auteur en een van mijn persoonlijke favorieten. Zijn kabbelende manier van schrijven zorgt ervoor dat je wordt meegenomen naar de bizarre werelden die hij schept. Ook in dit boek kom je als lezer af en toe in werelden die je niet helemaal kunt begrijpen.

Het noodlot slaat wel erg hard toe bij Toru Okada: hij raakt zijn baan kwijt, zijn kat is spoorloos en dan komt zijn vrouw ook ineens niet meer thuis na haar werk. De tocht die daarop volgt, op zoek naar zijn vrouw en kat, brengt hem in contact met een aantal bizarre mensen, zoals twee gestoorde zusters, een tamelijk vreemde tiener, een oude soldaat die de slachtingen in China net voor de Tweede Wereldoorlog heeft gadegeslagen en een zeer dubieuze politicus.

Murakami maakt in zijn boeken graag gebruik van magisch realisme. Zo verbindt hij vaak de werkelijkheid met een andere werkelijkheid of parallelle wereld. In De opwindvogelkronieken zijn er er ook kleine vleugjes van dit magisch realisme te ontdekken, maar dit is allemaal behapbaar voor degene die nog niet bekend zijn met de genre.

Bijzonder personage

De opwindvogelkronieken is een prachtig boek, waarin een aantal thema’s centraal staan. De hoofdpersoon is een bijzonder personage: hij is werkloos nadat hij ontslag heeft genomen, slijt zijn dagen met huishoudelijke klusjes en lezen en moet opzoek naar zijn vermiste kat. De bizarre gebeurtenissen volgen elkaar op, maar is goed volgbaar.

Andere werken

Ben je al bekend met deze Japanse auteur en heb je dit boek nog niet gelezen? Dan is nu het moment. Deze dikke pil heb je misschien niet in een ruk uit, ik heb er toch zo’n 25 dagen over gedaan, maar is zeker de moeite waard. Heb je nog niks van hem gelezen, maar ben je wel geïnteresseerd? Dan kun je ook beginnen met zijn eerdere werk of zijn bekendste boek, Norwegian Wood.

De opwindvogelkroniek van Haruki Murakami krijgt 5 sterren.

Specificaties:

Auteur: Haruki Murakami
Uitgeverij: Atlas Contact
Bindwijze: Paperback
Aantal pagina’s: 896 pagina’s
Prijs: €17,50

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Fill out this field
Fill out this field
Geef een geldig e-mailadres op.
Je moet de voorwaarden accepteren voordat je het bericht kunt verzenden.

Menu