Een nieuwe IJslandse thriller komt volgende week uit: Sneeuwblind van Ragnar Jónasson. Ik las dit boek over de jonge agent Ari Thór en vandaag deel ik mijn bevindingen met jullie. Lees gauw verder om meer te weten te komen over dit boek.

Dat Scandinavische en IJslandse thrillers goed verkopen, weten we inmiddels wel. Kan dit boek ook aan die spannende verwachtingen voldoen?
Sneeuwblind speelt zich af in het onherbergzame noorden van IJsland. Daar ligt het idyllische vissersplaatsje Siglufjörðar. Het lijkt een vredige gemeenschap te zijn, maar is dit plaatsje wel zo vredig?

Siglufjörður: een idyllisch vissersplaatsje in het onherbergzame noorden van IJsland, dat alleen bereikbaar is via een smalle bergtunnel. Waar niemand zijn huis op slot doet en waar iedereen elkaar kent.
Ari Thor, een jonge politieagent, begint er aan zijn eerste baan, ver van zijn vriendin in Reykjavík en ver van de demonen uit zijn verleden.
Wanneer een jonge vrouw halfnaakt in de sneeuw wordt aangetroffen, bloedend en bewusteloos, en een gerespecteerd schrijver zijn dood tegemoet valt in het plaatselijke theater, ontdekt Ari dat hij niemand in de kleine gemeenschap echt kan vertrouwen, en dat geheimen en leugens er een levenswijze zijn.

Onherbergzaam

Jónasson brengt de setting waarin het verhaal zich afspeelt goed over op de lezer. Het vissersplaatsje is omringt door bergen en kent maar één toegangsweg: een tunnel. In de winter kan die tunnel makkelijk geblokkeerd raken door de hevige sneeuwval en lawines. De ijzige en geïsoleerde sfeer komt daardoor goed over en maakt je soms zelf ietwat claustrofobisch.

Kleine gemeenschap

Siglufjörður is een kleine gemeenschap waar iedereen elkaar kent. Wanneer een jonge vrouw halfnaakt in de sneeuw wordt gevonden en een oude schrijver op de toneelvereniging van de trap is gevallen, is het dan ook een raadsel hoe dit heeft kunnen gebeuren. Sneeuwblind gaat dan ook meer over geheimen dan over een lugubere moord. Iedereen kent elkaar bij naam, maar kennen de inwoners de geheimen van elkaar ook?

Korte thriller

Sneeuwblind telt nog geen 300 pagina’s en is dus vrij kort te noemen voor het genre thriller. De meeste thrillers zitten vaak toch wel tussen de 300 en 400 pagina’s. Juist door deze korte lengte vond ik het boek qua genre een beetje zwak. Het duurt toch zo’n 150 bladzijden voordat de vaart echt in het verhaal komt. Je zit niet meteen vanaf de eerste bladzijde al nagelbijtend op het puntje van je stoel om een lugubere moord op te lossen. Iets wat de meeste Scandinavische en IJslandse thrillers wel hebben.

Verwachtingen

Dit debuut moet het vooral hebben de setting waarin het zich afspeelt. In het relatief rustige stadje is de politie weinig bezig met criminaliteit. Je kunt dit boek dan ook niet vergelijken met series van auteurs M.J. Arlidge, Robert Bryndza en Yrsa Sigurðardóttir. Daarvoor heeft het boek te weinig spanning en komt het verhaal te laat op gang.
Scherp je verwachtingen dan ook aan als je aan dit boek begint, want het is zeker vermakelijk. Vooral als je niet zo van de bloederige moorden bent, maar je meer houdt van het ontrafelen van geheimen.

Sneeuwblind krijgt 3 sterren.

Specificaties:

Auteur: Ragnar Jónasson
Uitgeverij: AW Bruna
Bindwijze: Paperback
Aantal pagina’s: 288 pagina’s
Prijs: €20,99 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Fill out this field
Fill out this field
Geef een geldig e-mailadres op.
Je moet de voorwaarden accepteren voordat je het bericht kunt verzenden.

Menu