Wauw, het jaar is voorbij gevlogen. Een enorm cliché, maar daarom niet minder waar. Ik weet nog dat ik De avonden van Gerard Reve las in januari. Nu ben ik 56 boeken verder en heb ik de balans opgemaakt en nieuwe doelen gesteld. Welke dat zijn? Dat lees je hier!

Je kunt op verschillende manieren leesdoelen formuleren en dat heb ik dan ook gedaan. Of ik deze doelen ook allemaal ga behalen? Geen idee, want sommigen zijn misschien iets te hoog gegrepen voor mij. Als jij ook gebruikt maar van leesdoelen, laat ze dan achter in de reacties, want misschien voeg ik ze uiteindelijk ook nog toe!

Reading Challenge

Het eerste doel is ook meteen het bekendste doel: meedoen aan een Reading Challenge. In 2019 stond mijn doel op 45 boeken en dat doel heb ik (makkelijk) behaald met 56 boeken. In 2020 wil ik daarom de lat iets hoger leggen: 1 boek per week. Wat dus neerkomt op 52 boeken per jaar. Dat is minder dan ik dit jaar heb gelezen, maar het doel moet niet onmogelijk worden. Daarnaast weet je van te voren nooit hoe je jaar gaat lopen, dus houden we een slag om de arm.

Gevarieerder lezen

Ik lees graag thrillers en (literaire) romans, maar dit jaar wil ik deze twee genres iets meer in evenwicht brengen. Het aantal thrillers dat ik in 2019 gelezen heb is veel meer dan het aantal romans. Waarschijnlijk blijf ik altijd meer thrillers lezen, gewoon omdat dat veel sneller leest. Daarnaast wil ik ook wat meer uitstapjes naar Young Adults maken. Fantasy lees ik niet graag, dus dat zal ik dit jaar niet oppakken, maar contemporary ya lees ik meestal wel graag. Dus iets minder thrillers en iets meer literaire romans en Young Adults.

Haruki Murakami

In 2020 wil ik elk kwartaal minstens één boek van Haruki Murakami lezen. Een van mijn favoriete auteurs, maar ik geraak maar niet aan die dikke pillen van hem. Een goed doel om die TBR eens te laten slinken.

Minder kopen

Tja, deze spreekt voor zich. Ik koop meer dan ik kan lezen en dat is niet goed voor mijn kast en mijn portemonnee. Toch heb ik al 15 boeken op een verlanglijst staan die volgend jaar uitkomen. Hoe ik dit doel precies ga invullen weet ik nog niet. Misschien stel ik een maandbudget op of mag ik pas kopen als ik twee boeken uit heb? Als jij dé oplossing hebt gevonden voor dit probleem, laat het dan vooral weten!

Minder treuzelen, meer lezen!

Dit is misschien wel een herkenbaar puntje. Je hebt net een kopje koffie of thee gezet, het boek ligt naast je, maar je scrolt al dik vijftien minuten door Facebook. Precies. Vrij nutteloos en de bladzijdes slaan zich niet vanzelf om.
In 2020 wil ik minder treuzelen en meer lezen. Dat geneuzel op die socials is nergens goed voor, tenzij het over boeken gaat natuurlijk…

Klassiekers

Het laatste puntje waar ik in 2020 meer aandacht aan wil besteden: meer klassiekers lezen. Van Jan Wolkers heb ik toch al zo’n 6 boeken staan, terwijl ik alleen Turks Fruit heb gelezen. Harry Mulisch prijkt ook mooi, maar is nog ongelezen. Die klassiekers van de Nederlandse literatuur heb ik wel, maar nu moet ik er toch aan gaan beginnen. Eentje per kwartaal moet goed te doen zijn toch?

Tja, ik kan zelf nog heel wat verbeteren op leesgebied. Ik ben reuze benieuwd of ik al deze nieuwe, frisse doelen ga halen. Over een paar maanden zal ik een update geven over wat ik tot dan toe behaald heb en hoe ik deze behaald heb.
Stel jij doelen voor jezelf op? En wat houden die doelen dan in? Laat het vooral weten, want ik ben heel nieuwsgierig!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Fill out this field
Fill out this field
Geef een geldig e-mailadres op.
Je moet de voorwaarden accepteren voordat je het bericht kunt verzenden.

Menu