Grand Hotel Europa van Ilja Leonard Pfeijffer heeft al meerdere nominaties gekregen, staat al meer dan een jaar in De Bestseller 60 en lag al bijna een jaar op mijn nachtkastje. Tijd om eens in deze vuistdikke roman te duiken.

Grand Hotel Europa is een roman met dik 500 pagina’s. Het is een roman over de liefde, maar ook over massatoerisme. Is het terecht dat dit boek al zo lang in de bestsellerlijst staat?

De schrijver neemt zijn intrek in het illustere maar in verval geraakte Grand Hotel Europa om te overdenken waar het is misgegaan met Clio, op wie hij in Genua verliefd is geworden en met wie hij in Venetië is gaan wonen. Hij reconstrueert het meeslepende verhaal van liefde in tijden van massatoerisme, van hun reizen naar Malta, Palmaria, Portovenere en de Cinque Terre en hun spannende zoektocht naar het laatste schilderij van Caravaggio.
Intussen vat hij een fascinatie op voor de mysteries van Grand Hotel Europa en raakt hij steeds meer betrokken bij het wedervaren van de memorabele personages die het bevolken en die uit een eleganter tijdperk lijken te stammen, terwijl de globalisering ook op die schijnbaar in de tijd gestolde plek om zich heen begint te grijpen.
In Grand Hotel Europa schrijft Pfeijffer over het oude continent, waar zoveel verleden is dat er voor toekomst geen plek meer is en waar het mees

De Bestseller 60

Ja, ik denk dat het terecht is dat deze vuistdikke roman al dik een jaar in De Bestseller 60 staat. Dit boek is veel meer dan een roman. Soms leest het bijna als een essay, waarin Pfeijffer zijn kijk op het tegenwoordige Europa geeft. Hij laat je zien hoe het massatoerisme zich manifesteert en dat is een feest om te lezen.

Decadentie

Pfeijffer strooit graag met “moeilijke” woorden en heeft soms zeer snobistische trekjes. Toch is dat makkelijk te verwerken, omdat je tegelijkertijd ook weet dat hij gelijk heeft. Zo loopt hij in zijn nieuwe woonplaats Venetië (een walhalla voor toeristen) in zijn driedelig pak met stropdas, terwijl hij twee toeristen passeert die weinig kleding om het lijf hebben en de stad bijna belachelijk maken door te vozen naast prachtige architectuur.

Verhaallijnen

In Grand Hotel Europa volg je meerdere verhaallijnen die alles met elkaar te maken hebben, maar wel op zichzelf staan. Zo strijkt de hoofdpersoon, genaamd Ilja Leonard Pfeijffer, neer in Grand Hotel Europa. Een vervallen, authentiek hotel waar de majordomus nog van belang is en een piccolo netjes de koffers naar de kamer brengt. Het hotel heeft niet veel gasten en de gasten die er zijn, verblijven er al een lange tijd. In het hotel wil de schrijver zijn verhaal neerpennen om zo een verloren liefde te verwerken.
Dat is dan ook meteen de tweede verhaallijn, die zich afspeelt in het verleden. In Genua ontmoet hij Clio, een kunsthistorica. Deze liefde leidt hem naar het toeristische Venetië, waar zij een baan aangeboden krijgt.

Massatoerisme

Dit boek kenmerkt zich door de kijk op het massatoerisme en behandelt vele vraagstukken. Europa is aan het vervallen. De cultuur wordt overgenomen door toeristen die uit alle hoeken van de wereld komen. Wat heeft dit te betekenen voor de cultuur? Voor de steden? Wat is authenticiteit tegenwoordig? Zijn dat de vele souvenir- en stroopwafelwinkels? Wat gebeurt er met een stad wanneer het overspoelt wordt met hordes toeristen?
Het is een pijnlijke kijk, want zelf doe je ook vaak mee. Zo was ik een paar jaar terug ook in Venetië, samen met nog duizenden anderen toeristen. Pfeijffer geeft een ironische weergave van al deze toeristen en dat maakt het boek zo af en toe ook enorm grappig, maar het zet je ook aan het denken. Moet ik nog wel de toerist willen uithangen? Ik weet het niet.

Dit boek staat terecht al lang in De Bestseller 60. Het is fijn geschreven, kent meerdere verhaallijnen waardoor het steeds interessant blijft. Zelf heb ik dit boek gelezen en geluisterd, omdat het toch wel dik was.
De combinatie van de kijk op Europa en toerisme, de liefde en kunst is fijn.

Grand Hotel Europa van Ilja Leonard Pfeijffer krijgt 4,5 sterren.

Specificaties:

Auteur: Ilja Leonard Pfeijffer
Uitgeverij: Arbeiderspers
Bindwijze: Gebonden
Aantal pagina’s: 547 pagina’s
Prijs: €26,99 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Fill out this field
Fill out this field
Geef een geldig e-mailadres op.
Je moet de voorwaarden accepteren voordat je het bericht kunt verzenden.

Menu