Vortex is het tweede deel in The Children’s House serie, geschreven door de IJslandse Yrsa Sigurdardottir. In deel één, DNA, leerden we rechercheur Huldar kennen en kinderpsychologe Freyja. Wat staat er ons in dit boek te wachten?

DNA eindigde voor beide personages niet heel erg lekker. Zo was Huldar zijn promotie kwijt en werd hij door zijn collega’s met de nek aangekeken. Freyja moest een stapje terug doen op haar werk. Des te frustrerender wanneer een nieuwe zaak zich aandient.

In Reykjavik wordt een tijdcapsule gevonden met daarin brieven van dertienjarige schoolkinderen die voorspellen hoe hun leven er in 2016 uit zal zien. Tussen de brieven bevindt zich ook een lijst met initialen van mensen die vermoord zullen worden. Hoewel de brief niet serieus wordt genomen, roept politieman Huldar de hulp in van kinderpsychologe Freyja bij de ondervraging van het kind dat deze boodschap schreef.

De gevonden brief wordt echter urgent wanneer verschillende lichaamsdelen opduiken in de stad, gevolgd door de moord op een man wiens initialen op de lijst voorkomen. Huldar en Freyja zullen de schrijver en de moordenaar moeten vinden, voordat die alle slachtoffers op de lijst heeft vermoord.

DNA kwam wat langzaam op gang en in dit deel blijkt dat dit de schrijfstijl van de IJslandse is. Er zit geen enorme vaart in het verhaal zoals je van sommige thrillerauteurs wel gewend bent. Zo’n traag beginnend verhaal kan voor sommige lezers demotiverend werken.
Wat voor sommige lezers dan wel weer motiverend kan werken, is het verhaal rondom de moorden. Zo maakt ze van Huldar & Freyja bijzondere personages.

Huldar & Freyja

Huldar en Freyja zijn een ietwat bijzonder koppel. In DNA maakten we al kennis met de ongemakkelijkheid tussen de twee personages. Huldar is verliefd, maar Freyja wijst hem steeds opnieuw de deur.
Toch worden deze emoties wat op de vlakte gehouden en draaien ze veel om elkaar heen. Misschien wordt er meer duidelijke rondom deze waarschijnlijke romance in RIP, het derde deel van de serie dat in januari 2020 uitkomt!

Moorden

Yrsa is een kei in het opzetten van een goede moord. Je krijgt, net als Huldar, allemaal losse stukjes informatie waarvan je weet dat ze hoe dan ook ooit samen moeten komen. Dat maakt deze thriller zo tof, omdat je zelf constant meedenkt. De moorden zijn extreem luguber geschreven en maken soms zelfs dat je even wilt wegkijken om die moorden niet daadwerkelijk voor je te zien.

Afijn

Ja, de boeken komen wat langzaam op gang, maar Vortex is wel heel fijn geschreven. Een thriller waar je misschien net wat langer mee doet, maar die echt niet minder is. Je geniet gewoon net wat meer van het spelen van detective!
En dan die ontknoping! Sterk bedacht, maar het laat nog wel wat ruimte voor wat vragen. Daar komen we dan vast in januari achter, want dan kunnen we weer fijn smullen/griezelen/walgen van nieuwe opzienbarende moorden.

Vortex krijgt 4 sterren.

Specificaties:

Auteur: Yrsa Sigurdardottir
Uitgeverij: Cargo
Bindwijze: Paperback met flappen
Aantal pagina’s: 352 pagina’s
Prijs: €19,99 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Fill out this field
Fill out this field
Geef een geldig e-mailadres op.
Je moet de voorwaarden accepteren voordat je het bericht kunt verzenden.

Menu