In De jongen en de zee van Denis Thériault vertelt de naamloze verteller over zijn bijzondere vriendschap met Luc, een eigenaardige jongen. Er is een ding dat hen bindt: het grote gemis van een ouder. Lees hier de recensie!

Luc is een bijzondere jongen, wordt door medescholieren en zijn omgeving vaak uitgemaakt voor mongool en is regelmatig het mikpunt van treiterijen. De verteller leert Luc kennen nadat hij door zijn opa en oma op een nieuwe school is geplaatst. Dit is het gevolg van een ongeluk waarbij zijn vader is overleden en zijn moeder in coma is geraakt.

Twee jongens worden samengebracht door het verlies van een ouder, verbonden door hun gevoelens van rouw en eenzaamheid. In een klein dorpje aan de ruwe, desolate kust van Canada, waar het binnenland onbegaanbaar is door dikke pakken sneeuw en waar de wind altijd waait, vormen de verteller en Luc een krachtige vriendschap. Samen zoeken ze toevlucht in een magische, imaginaire onderwaterwereld die hun geborgenheid en een gevoel van hoop biedt. Als voor een van hen de grens tussen fantasie en werkelijkheid steeds vager wordt en hij daarmee de loyaliteit van zijn vriend op de proef stelt, begint hun zoektocht, die begon als spel, steeds gevaarlijkere vormen aan te nemen.

De zee

Luc heeft een enorme fascinatie voor de moeder van de verteller. Zijn eigen moeder, zo schijnt, is verdronken, maar Luc heeft daar zo zijn eigen kijk op. De gedachten en de fantasieën van Luc zijn soms poëtisch, maar soms ook psychotisch te noemen. Zijn werkelijkheid en fantasie lopen vaak in elkaar over.
Dit uit zich vooral in de zoektocht naar zijn moeder. Luc weet zeker dat ze het aardse leven heeft ingeruild voor een leven als zeemeermin. De reden waarom hij ook zo geobsedeerd is door de zee.
Deze obsessie wordt pijnlijk als blijkt dat er voor Luc maar een manier is om vrede te sluiten met het gemis van zijn moeder: hij zoekt haar, heel drastisch, op.

Verlies

De jongen en de zee bevat meerdere thema’s, waarvan verlies de grootste rol speelt. Beide jongens kampen met het verlies van een ouder. De vader van de verteller is overleden en zijn moeder ligt in een coma; ze is er wel, maar ook weer niet. Luc heeft zijn moeder nooit gekend, zij is meegenomen door de zee.

Lyrische tekst

De Canadese auteur schrijft lyrisch, met veel metaforen en sommige passages lijken wel gedichten. Dit boek zal zeker niet iedereen bekoren, maar sommige lezers zullen dit werk erg waarderen. Juist door de lyrische schrijfstijl, maar ook door het absurdisme en het vleugje magisch realisme.

De jongen en de zee van Denis Theriault krijgt 4,5 sterren.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Fill out this field
Fill out this field
Geef een geldig e-mailadres op.
Je moet de voorwaarden accepteren voordat je het bericht kunt verzenden.

Menu