We sluiten de jaren ’10 bijna af en stormen af op onze eigen Roaring 20’s. Het afgelopen decennium was bewogen, maar het aankomende decennium kan nog veel meer reuring brengen. Ach, zo met het einde van het jaar in zicht is het wel een goed moment om de Reading Challenges van 2019 erbij te pakken. Waarom doen we er nog steeds aan mee en wat heeft dit leesjaar ons gebracht?

Via communitywebsites als Hebban en Goodreads kunnen lezers elk jaar een leesdoel opstellen. Waarom lezers dit doen is voor sommige lezers onbegrijpelijk, maar op Goodreads doen jaarlijks zo’n 4 miljoen mensen mee! Ook ik stelde een goal vast: 45 boeken in 2019. Is dat gelukt?

45 boeken in 52 weken

45 boeken komt neer op iets minder dan een boek per week. Dat leek mij een mooi gemiddelde en ik keek ook naar afgelopen jaren om een goed doel te kunnen vaststellen. In 2017 las ik 44 boeken, in 2018 waren dat er al 10 meer en dit jaar heb ik mijn doel sowieso behaald. Op het moment van schrijven heb ik 53 boeken gelezen en dat is meer dan 1 boek per week. Zelf vind ik dit een heel mooi gemiddelde, maar hoe heb ik dat gedaan?

Geheimpje

Ik zal een klein geheimpje verklappen: ik lees echt niet allemaal dikke literaire pillen van 500+ pagina’s. Dit jaar heb ik namelijk ook zat kinderboeken gelezen die binnen no-time uit waren. Denk bijvoorbeeld aan Zeb. of aan De magische apotheek. Redelijk korte kinderboeken die je binnen een dag uit kunt hebben. Het kortste boek dat ik dit jaar las was Goudvissen en beton van Maartje Wortel. Dit 59 pagina’s tellende boekje was dan ook met driekwartier uit. Zo kun je jouw Challenge een beetje helpen.

Afijn, die 53 boeken bestaan echt niet uit alleen kinderboeken. Het dikste boek dat ik las was De denkbeeldige vriend van Stephen Chbosky, maar ook Kom je spelen? van M.J. Arlidge telde dik 500 pagina’s.

Waarom een doel vaststellen?

Veel lezers vragen zich af waarom je een doel zou vaststellen. Dat is natuurlijk een goede en misschien ook wel terechte vraag. Lezen doen je immers voor je plezier? Zo zou het voor competitie kunnen zorgen of om ergens mee te pronken. Ik denk dat we daar vanaf moeten. Waarom? Omdat de een meer vrije tijd heeft, de ander leest sneller of langzamer en weer iemand anders moet ook zat lezen voor een studie of werk. Lezen zou altijd voor je plezier moeten zijn en een reading challenge kan ervoor zorgen dat je nauwkeurig kunt bijhouden wat je hebt gelezen en hoeveel dat is. Achteraf zijn de statistieken ook nog eens leuk om terug te kijken.

Reading Challenges zijn niet voor iedereen weggelegd, maar kunnen voor sommige lezers een mooie aanvulling zijn. Nu ik mijn doel ruimschoots heb behaald, ga ik maar eens nadenken over mijn leesdoelen voor 2020. Ik weet nu ongeveer wat ik kan lezen, dus moet ik zo’n challenge maar eens wat moeilijk gaan maken. Hoe? Dat lees je over een paar weken!

Doe jij ook mee aan een reading challenge? Laat het ons weten in de comments.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Fill out this field
Fill out this field
Geef een geldig e-mailadres op.
Je moet de voorwaarden accepteren voordat je het bericht kunt verzenden.

Menu