779 pagina’s telt dit beest van een boek. 20 jaar na de debuutroman The perks of being a wallflower komt Stephen Chbosky met een nieuw boek. Uitgeverij AW Bruna bestempelt de pil als thriller, maar houdt dit boek al die 779 pagina’s de spanning vast? Je leest het in deze recensie.

De denkbeeldige vriend is, zoals ik eerder noemde, een dik boek: ruim 770 pagina’s heeft Chbosky weten vol te pennen. Het boek heb ik zojuist dichtgeslagen en nu probeer ik al mijn gedachten over dit boek te ordenen, want ze lopen nogal uiteen.

Alleenstaande moeder Kate Reese is op de vlucht. Vastbesloten om het leven voor haar en haar zoon te verbeteren, ontsnapt ze midden in de nacht samen met Christopher aan een gewelddadige relatie. Samen belanden ze in de hechte gemeenschap van Mill Grove, Pennsylvania, ver van de bewoonde wereld. Slechts één snelweg leidt erheen en één snelweg eruit.
Eerst lijkt het de ideale plek om eindelijk tot rust te komen. Maar dan verdwijnt Christopher. Zes afschuwelijke dagen lang kan niemand hem vinden. Totdat Christopher tevoorschijn komt uit het bos aan de rand van het dorp, ongedeerd maar niet onveranderd.
Hij keert terug met een stem in zijn hoofd die alleen hij kan horen, met een missie die alleen hij kan volbrengen: hij moet voor kerst een boomhut in het bos bouwen, anders zullen zijn moeder en alle anderen in het dorp nooit meer hetzelfde zijn.
Algauw raken Kate en Christopher verzeild in het gevecht van hun leven — een strijd tussen goed en kwaad, met hun dorp als het strijdtoneel. 

Thriller

Het boek wordt verkocht als thriller, maar dit zet de lezer een beetje op het verkeerde been. Ja, het is spannend, maar het boek is bijna horror te noemen. Daarnaast zijn er ook tal van bovennatuurlijke verschijnselen, waardoor de benaming ‘thriller’ niet helemaal op z’n plek is.
Zo is de denkbeeldige vriend, en ook de daarbij horende wereld, nogal angstaanjagend.
In dit boek volgen we Christopher, een zevenjarige jongen. Samen met zijn moeder is hij gevlucht van zijn gewelddadige stiefvader, maar die situatie leek veiliger dan de situatie waarin hij verzeild raakt als hij eenmaal terecht komt in het kleine dorpje Mill Grove.

Het begint allemaal wanneer Christopher een wolk volgt naar het grote bos. Pas zes dagen later komt hij terug en niemand weet precies wat er gebeurt is met de kleine jongen. Vanaf hier begint de spanning in het boek toe te slaan.

Thema’s

Het boek behandelt enorm veel thema’s – dat mag ook wel als je zoveel pagina’s gebruikt. Zo komt huiselijk geweld voor, maar ook alcoholisme, liefde, depressie en de eeuwige strijd tussen Goed en Kwaad. Dat is waar dit boek vooral om draait: Goed en Kwaad. God en de Duivel. Na wat research kwam ik erachter dat Chbosky katholiek is opgevoed en dan gok ik dat daar dit thema vandaan komt.

Leeftijd

Christopher is zeven. Daar komt meteen een van de kritiekpunten die ik heb. De jongen is zeven, maar lijkt in zijn gedrag meer een kind van 12. Samen met zijn vrienden weet hij een prachtige boomhut, met alles erop en eraan, te maken, praat hij als een volwassen man en is zijn denkwijze ook verre van kinderlijk. Hierdoor voelt het nogal vergezocht aan en dit is jammer, want het leidt namelijk erg af van het verhaal. Het duurt even voordat je hierdoorheen kunt lezen, maar dan kom je wel in een bizarre wereld terecht.
Het boek heeft ook kenmerken van fantasy in zich, waardoor je soms denkt: “wat heb ik nu gelezen?”.

Gemengde gevoelens

Mijn gevoelens wat betreft dit boek gaan alle kanten op. Vond ik het slecht? Nee, zeker niet. Vond ik het de beste thriller die ik gelezen heb? Nee, zeker niet. Allereerst omdat je De denkbeeldige vriend geen thriller kunt noemen. Het was namelijk zoveel meer dan een thriller. Dat hij zich heeft laten inspireren door Stephen King blijkt (dit zeg ik zonder ooit een boek van de beste man te hebben gelezen).

Chbosky heeft een vlotte pen, maar weet die vlotte pen heel erg uit te rekken. Dat resulteert in een langdradig verhaal. Op pagina 500 had hij er best een eind aan mogen breien, maar er kwam plotwending na plotwending. Dit maakte dat ik steeds dacht: en nu zijn we klaar. Helaas duurde dat nog zo’n 200 pagina’s.

Stephen King

Het is een dik boek en het kost tijd om te lezen. Je moet dus een overweging maken of je dit boek wilt lezen. Houd je van Stephen King? Ga dit boek lezen! Je zult het geweldig vinden. Houd je meer van detectives als de Helen Grace-serie? Misschien moet je dit boek dan links laten liggen. Het boek was zeker niet slecht, maar is misschien niet voor iedereen weggelegd. Aan jou de keus.

Ik geef De denkbeeldige vriend 3 sterren.

Specificaties:

Auteur: Stephen Chbosky
Uitgeverij: AW Bruna
Bindwijze: Paperback met flappen
Aantal pagina’s: 799 pagina’s
Prijs: €19,99 (tot 1 januari, daarna €24,99)

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Fill out this field
Fill out this field
Geef een geldig e-mailadres op.
Je moet de voorwaarden accepteren voordat je het bericht kunt verzenden.

Menu