Tijdens de Kinderboekenweek 2019 werd de Gouden Griffel gewonnen door Gideon Samsom met zijn boek Zeb. Dit was dan ook het moment om zelf eens in dit kinderboek te duiken. Benieuwd of Zeb. zijn Gouden Griffel waard is? Lees dan snel verder!

Zeb. bestaat uit elf losse verhaaltjes van elf verschillende kinderen uit de klas van juf Cato. Zeb. is ook een leerlinge van Cato, maar wat opvalt: ze is een zebra.

Elf kinderen uit de klas van juf Cato vertellen hun verhaal: op de vierde woensdag van oktober werd het huilen afgeschaft, er komt een nieuwe leerling in de klas, een zebra, en 2+2 = echt 5, als je het maar gelooft. De ongeloofwaardigheid in deze absurdistische verhalen met licht filosofische ondertoon zo geloofwaardig vertellen is razendknap. De fantasievolle verhalen, waar de auteur enkele jaren aan werkte, zijn uitermate geschikt om voor te lezen. Op de ongebreidelde fantasie van jongere kinderen wordt een beroep gedaan.

Zebrastreken

Het feit dat er een zebra in de klas zit, is niet wat er zo opvalt aan haar. Zeb. is trouwens de naam die juf Cato haar geeft, haar echte naam is Ariane. Ariane heeft dan wel bijzondere trekjes, zo draaft ze tijdens een spelletje “paardje spelen” weg om wat te grazen.

Elf verhalen

Dit boekje bevat elf hilarische en absurdistische verhalen. De verhaaltjes zijn opzichzelfstaand, maar er zitten kleine verwijzingen in naar eerdere verhaaltjes. Het is dus aan te raden om dit boek wel chronologisch (voor) te lezen. Door die kleine verwijzingen wordt het boek een heel stuk spannender en leuker om te lezen.

Leuk voor iedereen

Dit boek is niet alleen geschikt voor kinderen, maar volwassenen kunnen ook echt verrast worden. Zo zijn er subtiel maatschappelijke kwesties aangesneden en zitten er misschien wat ondeugende grapjes in verborgen.

Naast de goede, maar hilarische verhalen bevat dit boekje ook prachtige illustraties van Joren Joshua. Deze illustraties voegen nog een extra laag aan het verhaal toe.

Enthousiast

Ja, ik ben enthousiast. Dit boek is goed en vlot geschreven zonder kinderachtig te zijn, een enorm pluspunt voor de wat oudere lezer. De grapjes en absurde verhalen kunnen je soms laten huilen van het lachen. Kortom, dit boek is een aanrader. Daarnaast zijn de verhalen geniaal geschreven en er mag ook wat extra aandacht zijn voor de slimme beginzinnen van elk verhaal. Samson weet hoe hij de nieuwsgierigheid van zijn lezer moet wekken. Lees het voor aan je kinderen, in de klas of lees dit boek zelf. Let wel: met een uurtje ben je wel klaar, want het bevat nog geen honderd bladzijden. Ach, zo kun je ‘m makkelijk over een week nog eens lezen.

Zeb. van Gideon Samson krijgt 5 sterren.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Fill out this field
Fill out this field
Geef een geldig e-mailadres op.
Je moet de voorwaarden accepteren voordat je het bericht kunt verzenden.

Menu