Laten we het maar meteen op tafel gooien: ik houd nogal van de goede oude tijd. Naast mij prijkt namelijk een kastje met een pick-up en lp’s en als ik de andere kant op kijk, zie ik een muur vol boeken. Daarom was het, ook voor mijzelf, zo’n schok toen ik ineens besloot een e-reader aan te schaffen. Mijn mening was altijd: boeken lees je via papier, niet via een apparaat. En wel nu: er ligt een klein, compact apparaatje naast me. Vandaag ga ik mijn mening geven over dit, in mijn ogen, technologische snufje. 

Waarom heb ik in godsnaam een e-reader aangeschaft? Die vraag moet ik nogal eens beantwoorden, want ik was nogal tegen: boeken moet je voelen. En daar zat meteen het struikelpunt. Ik ben wel eens weg van huis en dan neem ik al gauw drie boeken mee. En dat vóél je. Aan je rug vooral. Het leek mij dus een goed plan om te investeren in zo’n lichtgewicht apparaatje waar je toch al gauw zo’n 6000 boeken op kunt zetten.

Kobo Clara HD

Ik kocht de Kobo Clara HD via onze bolle internetgigant. Met de komst van deze e-reader nam ik ook een abonnement op Kobo plus. Dit is een dienst waar je voor €12,99 per maand de keuze hebt uit honderden e-books die je gratis kunt inladen op je account. Bij dit abonnement van €12,99 heb je ook een aanbod luisterboeken tot je beschikking die je gratis kunt inladen (let wel: luisterboeken kun je niet via een e-reader beluisteren, dus zet de applicatie ook op je telefoon als je hier gebruik van wilt maken).

Voor- en nadelen

Voordat ik begin met de voor- en nadelen, wil ik nog iets zeggen waarvoor ik deze e-reader gebruik. De e-reader zal geen vervanging worden van de fysieke boeken die ik zo graag lees, maar een aanvulling zijn.
Afijn, hebben we dat eventjes duidelijk gemaakt. Allereerst zal ik beginnen met de positieve kanten van de e-reader, want, spoiler, die zijn er zat.

 1. Klein en licht
  Een e-reader is zo ontzettend licht. Hij is iets zwaarder dan mijn iPhone 7, maar de Kobo Clara is dan ook een stukje groter. Toch blijft de e-reader compact, waardoor je ‘m zo meeneemt. Als je een beetje grote zakken hebt, kun je ‘m zo in je zak stoppen.
 2. ComfortLight Pro
  Uit de e-reader komt een licht, waardoor je ook prima in het donker kunt lezen. Het licht dat uit de e-reader komt is niet zo blauw als het licht van je telefoon of tv. Hierdoor wordt je melatonine aanmaak niet afgebroken, waardoor je alsnog lekker kunt slapen. Een ander voordeel van het licht is dat je geen nachtlampje aan hoeft te doen. Dit is helemaal fijn wanneer bijvoorbeeld jouw partner wil slapen, maar jij nog eventjes wil lezen hoe het verhaal zich ontwikkelt.
 3. Lange batterijduur
  Een elektronisch apparaat betekent dat je ‘m moet opladen. Je telefoon zul je waarschijnlijk dagelijks moeten opladen, maar Kobo beweert dat je de e-reader, ook met intensief gebruik, maar eens in de maand hoeft op te laden.
 4. Kast vol boeken in een apparaat
  Zo’n e-reader is helemaal fijn wanneer je onderweg bent. Je hebt beschikking tot heel veel boeken die je niet meeneemt. Heb je een boek uit? Gewoon even surfen totdat je een nieuw boek gevonden hebt.

Dit zijn de grootste voordelen van zo’n e-reader. Toch zitten er ook een paar kleine nadelen aan.

 1. Hoe lang nog?
  De e-reader geeft aan op hoeveel procent je zit van het boek en hoeveel uur je ongeveer nog moet lezen. Toch blijf ik het als verstokte boekenwurm heerlijk vinden om door die laatste vijftig bladzijden te gaan met mijn vinger. Dat is dus echt wel een dingetje. Oh, en je kunt je boek niet voldaan terug in de kast zetten wanneer je hem uit hebt. Dat vind ik ook wel jammer.
 2. Opladen
  De batterij, zoals in de voordelen besproken, gaat lang mee, maar het nadeel is toch dat je ‘m moet opladen. Een boek gaat gewoon mee totdat ‘ie uit elkaar valt. Houd er dus rekening mee dat je de e-reader eens in de zoveel tijd aan het stroom moet leggen.
Eindoordeel

Eerlijk, de nadelen wegen niet op tegen het gemak. Het is een ideaal ding en ik zal voortaan ook proberen om het apparaat altijd mee op reis te nemen. Het is heel fijn dat je gewoon altijd een boek tot je beschikking hebt en doordat je ‘m lekker snel activeert, kun je ook snel even een tweetal pagina’s lezen als je ergens wacht. Echte fysieke boeken blijven het fijnst, maar een e-reader als aanvulling is helemaal top.

Heb jij ook een e-reader? Laat het ons weten in de comments! 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Fill out this field
Fill out this field
Geef een geldig e-mailadres op.
Je moet de voorwaarden accepteren voordat je het bericht kunt verzenden.

Menu