Als fervent lezers kennen we het waarschijnlijk allemaal: die achterlijk lange To Be Read-lijst. Boeken die al jaren in je kast staan, maar waar je nog steeds niet aan toegekomen bent. Om dit probleem op te lossen, hebben we iets bedacht dat je wellicht kan helpen: een TBR-pot. Wij laten je zien hoe we dit hebben gedaan. 

Benodigdheden

Om de TBR-pot te maken heb je wat dingen nodig. Allereerst potjes. Deze potjes komen van de Action en kosten slechts €0,69. Wij hebben gekleurd printerpapier gebruikt en ook dit kun je bij de Action kopen. Daarnaast hebben we glasmarkers gehaald. Met deze stiften kun je op glas schrijven (let wel: deze stiften zijn niet waterbestendig, maar hierdoor kun je foutjes ook makkelijk wegwerken). Deze stiften kochten we ook bij de Action voor €0,99 per vier stiften.

Confronterend werk

De eerste stap kan ietwat confronterend werken, want we gaan kijken naar alle ongelezen boeken in de boekenkast. Wij hebben ze per genre ingedeeld. Zo zijn we eerst langs alle thrillers gegaan, daarna literatuur en tot slot de romans, young adults en andere boeken. Alle titels en auteurs hebben we in een bestandje geplaatst.

In ons geval duurde het eventjes voordat we alle ongelezen boeken hadden opgeschreven, maar daarna kon het echte werk beginnen. Wij gebruikten een mesje en liniaal om alle titels uit te knippen, maar je kunt er natuurlijk ook voor kiezen om de schaar te gebruiken.

Het potje

Nadat je alle titels hebt uitgesneden (of geknipt) kun je ze opvouwen en in het potje stoppen. Nu komen de markers in beeld, want we willen natuurlijk wel weten welk genre in welk potje zit. Met de markers hebben we de potjes van een naam voorzien en wat opgevrolijkt.

Laat die TBR maar slinken!

Nu de potjes klaar zijn, kunnen we ze gebruiken. Wij hebben ervoor gekozen om drie verschillende potjes te maken. Één voor literatuur, één voor thrillers en één voor diversen. In dit laatste potje zitten young adults, romans en Engelse boeken. Zo kunnen we wel een klein beetje bepalen wat we gaan lezen.
Wanneer gebruik je zo’n potje eigenlijk? Je kunt met jezelf afspreken dat je elke maand minimaal één titel uit een potje trekt, of dat je een titel trekt wanneer je eventjes niet meer weet wat je moet lezen.
Voor nu gaan wij voor de eerste optie en het eerste boek dat uit het potje literatuur is getrokken, is…

Een klein leven van Hanya Yanagihara. Geen dun boek, dus in september weten we waar we onze tijd aan spenderen!

Wat vind jij van deze oplossing om van je TBR af te komen? Laat ons weten in de comments of ook jij deze toffe potjes gaat maken. 

Lees hier nog meer artikelen:

BOOX tipt: 5 classics
Hoe een booklover zich doorgaans voelt
Recensie: Twilight – Stephenie Meyer

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Fill out this field
Fill out this field
Geef een geldig e-mailadres op.
Je moet de voorwaarden accepteren voordat je het bericht kunt verzenden.

Menu