In de juliBOOX van 2019 kon je in de YA Nederlandse BOOX de titel In mijn hoofd van Sharon M. Draper vinden, uitgegeven door Blossom Books. Een bijzondere roman over de elfjarige Melody. Melody heeft cerebrale parsen en hierdoor zit zij constant in haar hoofd. 

Jij en ik kunnen ons (zeer waarschijnlijk) op een simpele manier uiten. Onze gedachten omzetten in woorden, in spraak of schrift. Maar wat als je dat niet kan? Als je wel kunt denken, maar je gedachten niet kenbaar kunt maken aan de mensen om je heen. Daar gaat deze aangrijpende roman voor een groot deel over.

Melody heeft een fotografisch geheugen: haar hoofd is net een camera die altijd aanstaat. Altijd. En er is geen delete-knop. Ze is de slimste van haar hele school maar niemand weet het, want ze kan het aan niemand vertellen. Want Melody kan niet praten. Ze kan niet schrijven. Ze kan niet lopen.
Melody wordt er gek van dat ze door de Cerebrale Parese vastzit in haar eigen hoofd, en aan niemand kan vertellen wat ze denkt en voelt. Tot ze iets ontdekt wat haar voor het eerst in haar leven de kans geeft om te praten. Eindelijk heeft Melody een stem. Maar niet iedereen in haar omgeving is klaar om die te horen.

Zowel zeer tragisch als enorm geestig

Dit boek is op sommige momenten zowel zeer tragisch als enorm geestig. Een eventuele eyeopener over hoe “wij” kijken naar mensen met een beperking, gezien door een meisje met een beperking.
In mijn hoofd staat bol van de herkenbare situaties en deze situaties zetten je aan het denken. Denk alleen al hoe mensen met een beperking worden behandeld door “normale” mensen, zoals Melody het vaak gekscherend noemt. Soms staat het schaamrood je op de kaken als je leest hoe sommige mensen omgaan met mensen met een beperking. Toch passeren er ook hartverwarmende mensen de revue. Zo ziet de buurvrouw in dat Melody echt niet achterlijk is en probeert haar van alles te leren.

Trek je lessen uit dit boek

In mijn hoofd is een prachtig verhaal dat je zowel aan het denken zet, als aan het lachen maakt. Het laat je zien hoe positief de hoofdpersoon is, ondanks haar gebreken. Het verhaal is natuurlijk fictie, maar dat maakt niet dat je er geen lessen uit kunt trekken.

In mijn hoofd van Sharon M. Draper krijgt 4,5 sterren.

Kun jij met deze zomerse temperaturen wel wat meer tips gebruiken? Lees deze artikelen dan ook:

Break a leg – Chinouk Thijssen
De magische apotheek 1 – Anna Ruhe
BOOX tipt: 4 boeken voor op je strandlaken

Specificaties:

Auteur: Sharon M. Draper
Uitgeverij: Blossom Books
Bindwijze: Paperback
Aantal pagina’s: 284 pagina’s
Prijs: €18,99

 

Wil jij dat jouw recensies gepubliceerd worden op BOOX? Stuur dan een mailtje naar elsemarijn@theboox.nl

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Fill out this field
Fill out this field
Geef een geldig e-mailadres op.
Je moet de voorwaarden accepteren voordat je het bericht kunt verzenden.

Menu