Annotaties maken in boeken: de een zweert erbij en de ander verklaart je voor gek dat je überhaupt het lef hebt om in boeken te schrijven. Voor deze laatste groep mensen is deze blog misschien niet bedoelt, maar het kan wel je ogen openen. Voor iedereen die het kent, maar nog geen idee heeft hoe: deze how-to-guide to annotating! 

Wat is dat eigenlijk, annotaties maken? 
Annoteren betekent eigenlijk gewoon aantekeningen maken. Je kunt bijvoorbeeld je eigen gedachten naast de tekst schrijven, omdat de tekst iets (positief of negatief) met je doet. Het kan leuk zijn om later terug te lezen, als je je boek nogmaals leest of als klein naslagwerk.
In schoolboeken wordt er vaak al (als het boek van jezelf is) vaak gewerkt met de markeerstift om de belangrijkste zinnen te doorstrepen. Annoteren werkt zowel bij non-fictie boeken als bij fictie.

Hoe moet dat dan, annoteren? 
Je kunt op verschillende manieren jouw boeken annoteren, kies iets dat bij jou past en waar je goed mee kunt werken. Zo kun je een markeerstift ter hand pakken en alle stukken die je belangrijk vindt, highlighten. Stabilo heeft kekke pastelkleurtjes, maar je kunt markeerstiften ook gewoon halen bij je favoriete Nederlandse winkel (a.k.a. HEMA) of budgettopper Action.
Ben je meer fan van tabs? Je weet wel, die mini post-its? Plak ze in je boek en je kunt je favoriete zinnen heel simpel terugvinden. Je kunt de verschillende kleuren ook voor een code gebruiken. De kleuren koppel je dan aan een bepaald soort zin. Geel staat voor zinnen die je laat lachen, rood voor passie, etc. Je kunt het zo gek niet bedenken!
Daarnaast kun je ook gebruik maken van symbolen. Je hoeft geen groot tekenaar te zijn; je kunt al gebruik maken van een asterisk, onderstrepen en andere interpunctie en daar een legende aan vast te maken. Zo weet je altijd wat je bedoelt.

Aan de slag
Er zijn tal van manieren om jouw gedachten en bevindingen te annoteren in het boek. Kies dus eentje die bij jou past. Ben je bang dat je je boek ruïneert als je met een markeerstift gaat strepen? Kies dan voor de kleurrijke tabs!
Door het annoteren van je boeken kun jij iets de boeken die je leest halen en daar van leren, op welke manier dan ook.
Dit waren een aantal handvatten om jou wegwijs te maken in het annoteren van boeken.

Naar welke methode gaat jouw voorkeur uit? Laat het ons weten in de comments! 

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Fill out this field
Fill out this field
Geef een geldig e-mailadres op.
Je moet de voorwaarden accepteren voordat je het bericht kunt verzenden.

Menu