Op YALFest kocht ik naast Truth or Dance van Chinouk Thijssen, ook het boek Muggenland van David Arnold. Dit boek had ik al vaker voorbij zien komen, maar nu het boek voor een tientje te koop was, was het dan ook tijd om hem mee te nemen en te lezen. Vandaag laat ik weten wat ik van deze roadtripnovel vond! 

Muggenland is een roadtripverhaal over de 16-jarige Mim. Mim staat voor Mary Iris Malone. Mary Iris Malone is, zoals ze zelf zegt, niet in orde. Ik vond Mim vooral een te gek meisje en ik ben gaandeweg enorm veel van haar gaan houden.

Het leven van Mim Malone staat op zijn kop. Haar vader en nieuwe stiefmoeder besloten te verhuizen, waardoor Mim opeens in de wastelands van Mississipi woont, in plaats van haar vertrouwde Ohio. En voordat deze storm goed en wel is gaan liggen, hoort ze dat haar moeder ziek is geworden.
Mim laat haar nieuwe leven achter zich en stapt in een Greyhound-bus richting het noorden, naar haar échte thuis en échte moeder. Als haar duizenden kilometers lange reis opeens anders loopt dan verwacht, moet Mim de strijd met haar eigen demonen aangaan, met een beetje hulp van een paar bijzondere medereizigers.

Onderweg ontmoet ze bijzondere figuren: figuren die ze liever wilt vergeten, maar ook figuren die ze voor haar leven bij zich wilt houden. Zo ontmoet ze Walt (“Hoi hoi, ik ben Walt”), een jongen met het syndroom van down die geen verzorgers lijkt te hebben. Ze voelt op slag een band met de jongen en neemt haar onder haar hoede op haar reis naar haar echte thuis. Mede hierdoor is het verhaal soms wat absurdistisch, maar door de manier waardoor Mim alles verteld, kun je wel meekomen in haar verhaal. De zin “Ik ben Mary Iris Malone en ik ben niet in orde” blijft terugkomen en soms dacht ik dat Mim zich midden in een delirium bevond. Spoiler-alert: dit was niet zo!

De manier waarop David Arnold dit boek heeft geschreven is heerlijk. Mim is een heerlijk nuchtere meid en er floept bij haar nog wel eens een scheldwoordje uit. Iets wat ik heel leuk vind, aangezien Amerikanen nogal eens preuts overkomen. Het boek laat je meermaals hardop lachen en dat komt mede doordat het personage Mim zo goed en eerlijk is neergezet.   Let wel op, zo vrolijk en luchtig als het verhaal lijkt, zo hartverscheurend is het boek wanneer je de laatste pagina hebt gelezen en dichtslaat. Dit boek gaat over vriendschap, onmogelijke liefde, familie en het zoeken van je eigen identiteit.
Ik heb enorm van dit boek genoten en zal dan ook graag het andere boek van David Arnold, Kids of Appetite, willen lezen.

Dit boek krijgt 4,5 dikke sterren! 

Heb jij dit boek al gelezen? Je koopt ‘m nu voor maar €10,00! 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Fill out this field
Fill out this field
Geef een geldig e-mailadres op.
Je moet de voorwaarden accepteren voordat je het bericht kunt verzenden.

Menu