Afgelopen weekend bezocht ik vrienden in Brugge. Naast de vele leuke kroegjes en cafés, bezocht ik ook een heel leuke speciaalzaak in strips: de Striep. Veel verder dan de Donald Duck ben ik eigenlijk nooit gekomen, maar nu liet ik mij gaan. Ik zocht 6 toffe strips uit en de eerste die ik heb gelezen, ga ik vandaag bespreken!

In 2017 las ik Murder on the Orient Express van Agatha Christie en wat een heerlijke detective was dat. Toen ik een strip van een verhaal van haar zag, moest ik hem hebben: Moord in de bibliotheek ging mee naar Nederland.

De koningin van de detectives, Agatha Christie, schreef het stuk al in 1942. In 1949 kon het Nederlandse publiek kennismaken met dit verhaal van Miss Marple. Nu in 2018 laten Dominique Ziegler en Olivier Dauger zien dat het verhaal nog niets aan kwaliteit heeft ingeboet. Moord in de bibliotheek is al meerdere malen verfilmd en nu ook beschikbaar in stripvorm!

De gepensioneerde kolonel Arthur Bantry en zijn vrouw Dolly wonen in Gossington Hall. Op een ochtend vindt de meid in de bibliotheek het lichaam van een onbekende, jonge, opgemaakte blondine. Arthur schakelt de hulp in van inspecteur Slack en hoofdinspecteur kolonel Melchett van de lokale politie. Dolly telefoneert naar Miss Marple. Volgens de autopsie overleed de vrouw de vorige avond tussen 10 en 12 uur ten gevolge van wurging, werd ze gedrogeerd en blijkt ze bovendien nog maagd te zijn. De eerste verdachte is buurman Basil Blake, die werkt voor een filmproducent. Hij gaat uit met een blondine, maar zij blijkt nog in leven te zijn. De achttienjarige danseres Ruby Keene, die in het Majestic Hotel verblijft, wordt opgegeven als vermist. Haar nicht Josie Turner identificeert het lijk als dat van Ruby. Aan miss Marple om deze zaak op te helderen.

Een nieuwe reeks naar de romans van Agatha Christie, waarin elk boek door een ander auteursduo wordt verstript.

Een strip is echt heel anders dan een boek, want je concentreert je niet alleen op de tekst, maar ook op de prachtige illustraties die een strip rijk is. Gelukkig kon ik hier al snel aan wennen en vloog ik door het verhaal heen.

Ik heb nooit het echte boek van Moord in de bibliotheek gelezen, maar ik denk dat de spanning in een strip toch anders is. Het is natuurlijk een stuk korter en bondiger dan een roman.

Het verhaal an sich was heel fijn, zoals je verwacht van een goede detective. De illustraties waren echt leuk en gedetailleerd en soms kun je je dan ook verliezen in de vele tekeningen.

Moord in de bibliotheek is een heel tof boek en goed om mee te beginnen als je nog nooit een strip hebt gelezen, omdat het vrij casual is en weinig poespas bevat. Je krijgt minder achtergrond informatie, maar de illustraties zeggen vaak al genoeg. Miss Marple is om verliefd op te worden, ook in zo’n kort verhaal als deze strip.

Deze strip krijgt 4 sterren! Lees jij wel eens een strip?

Menu