Een gloednieuwe scandi-thriller arriveerde onlangs in mijn brievenbus. Na het lezen van Oktober had ik weer zin in een gloednieuwe thriller die zich afspeelt in Denemarken. De krokodilvogel is het thrillerdebuut van de Deense danser en choreograaf Katrine Engberg. In Denemarken belanden haar thrillers steevast in de top 3. Is dit boek dat ook waard? 

Scandi-thrillers kun je tegenwoordig bijna een genre an sich noemen. Schrijvers als Lars Kepler, Søren Sveistrup en Stieg Larsson scoren bestseller na bestseller. Het Scandinavische landschap kan soms al doen huiveren (denk donkere wouden, uitgerekte sneeuwvlaktes en gigantische meren en gletsjers), maar deze thriller heeft niets met winter te maken. De krokodilvogel speelt zich af in warme augustusdagen.

Op een vroege ochtend in het centrum van Kopenhagen loopt de gepensioneerde Gregers Hermansen voorzichtig de trap van zijn appartement af om zijn vuilniszak buiten te zetten. Op de begane grond klemt de deur een beetje. Gregers probeert de deur open te krijgen, maar struikelt en valt door de deur naar binnen. Als hij weer bijkomt, ontdekt hij dat hij boven op het bebloede lichaam van een jonge vrouw ligt. Het is het begin van een nachtmerrie voor de bewoners van het appartementencomplex en eveneens voor rechercheurs Jeppe Kørner en Anette Werner. Vooral omdat er algauw wordt ontdekt dat een andere bewoner van het complex een thriller schrijft over de moord op een jonge vrouw in een appartementencomplex…

De thriller heeft een fijne spanningsboog en zuigt je mee in het verhaal van een bruut vermoorde jonge vrouw. Waarom lijkt deze moord zo op de beschreven moord van de hoofdbewoonster? Waarom is zij het slachtoffer, terwijl het lijkt alsof de moordenaar de hoofdbewoonster pijn wilt doen?
Intussen zijn rechercheurs Jeppe Kørner en zijn rechterhand Anette Werner bezig om te onderzoeken wie dit heeft gedaan. De sporen wijzen in allerlei richtingen, maar ze weten niet waar te zoeken.

Ik heb gemengde gevoelens na het lezen van dit boek. De spanningsboog is top, maar ken wel veel clichés. Zo heb je een gebroken rechercheur die wordt bijgestaan door een, op het eerste oog lijkende, goed gehumeurde, vrolijke vrouw. De betrokken personages zijn soms echt gestoord en je kunt je goed ergeren aan een aantal reacties naar aanleiding van de moord. Ben je er eenmaal achter hoe het zit? Dan vallen de spreekwoordelijke puzzelstukjes ook naadloos in elkaar.
De moord is een unieke en het waarom is ook verbijsterend en zeer goed bedacht. Kom je er eenmaal achter wie toch die absurdistische moord heeft gepleegd, dan blijf je met een onbehagen gevoel achter. De krokodilvogel is zeker niet de beste thriller die ik heb gelezen, maar wel een hele vermakelijke en heeft de ingrediënten voor goede spanning.

De krokodilvogel krijgt 3,5 sterren. 

Zou jij dit boek van deze Deense auteur willen lezen? Je kunt hem hier bestellen. 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Fill out this field
Fill out this field
Geef een geldig e-mailadres op.
Je moet de voorwaarden accepteren voordat je het bericht kunt verzenden.

Menu